Tulumbe su, bez svake sumnje, jedan od omiljenih turskih kolača. Spremale su ih naše bake i mirisom i izgledom odmah nas vraćaju u detinjstvo. Za razliku od domaćeg recepta za tulumbe, ovaj uključuje još jedan sastojak, a to je griz. Kuvano testo natopljeno slatkim sirupom nikog ne ostavlja ravnodušnim.
Sastojci:
- Za sirup:
- 1 kg šećera
- 1 l vode
- sok od isceđenog 1 limuna
- Za testo:
- 100 g putera
- 700 ml vode
- sok od 1/2 limuna
- 1,5 kašičica soli
- 2 kašike šećera
- 700 g brašna
- 4 jaja
- 100 g griza
- 400 ml ulja
Turski recept za tulumbe:
U šerpu dodajte vodu i šećer, dobro promešajte, pa ostavite da provri na srednjoj temperaturi. Ubacite limunov sok, i ostavite da se kuva još 15 minuta uz lagano mešanje. Nakon toga isključite ringlu i ostavite da se ohladi sirup. U poluotopljen puter u dubokom tiganju dodajte vodu, limunov sok, so, šećer, pa dobro promešajte. Dodajte brašno, pa umešajte testo za tulumbe špatulom u tiganju. Još nekoliko minuta mešajte testo dok ne dobijete malo gušću strukturu, pa ostavite da se ohladi. U kuvano testoza tulumbe najpre dodajte 2 jaja, sjedinite, pa ubacite još 2 jaja. Kada dobro promešate, ostavite da odstoji nekoliko minuta, pa dodajte griz. Dobro umešajte, pa stavite kuvano testo u pric za kolače. Istiskujte testo i secite makazama, pa pržite u dubokom ulju dok ne porumene tulumbe. Vadite tulumbe i ubacite u ohlađen sirup na 15 minuta. Ako ste početnik u kuhinji, predlažemo vam i detaljan recept za tulumbe.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa