Počela je sezona smokvi i ako volite ovo preukusno voće počastite se predivnim kolačem. Testo se pravi lako, samo umutite sastojke, pa preko sipate beli fil i poređate smokve. Na kraju pospite kokosom i poslužite neverovatno ukusnu poslasticu kojoj niko neće odoleti, a u nastavku teksta pročitajte kako da ga napravite.
Sastojci:
- 2 jajeta
- 100 g šećera
- 8 g vanilin šećera
- 70 ml ulja
- 70 ml mleka
- 180 g brašna
- 12 g praška za pecivo
Za fil:
- 400 ml mleka
- 1 žumance
- 50 g šećera
- 2 kašike skroba
- 1 kašika brašna
- 10 g putera
- 8 g vanilin šećera
- 200 g smokvi
- kokos
Priprema:
Penasto umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte ulje i mleko i umutite, pa dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i nastavite da mutite. Kalup za tart dobro premažite puterom, pa pospite brašnom i sipajte dobijeno testo. Lepo rasporedite i pecite na 180°C oko 35 minuta. U šerpu sipajte mleko, žumance, šećer, skrob, brašno i dobro promešajte. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Dodajte puter i vanilin šećer, pa kuvajte i mešajte dok se sve ne otopi i sjedini. Izvadite testo iz rerne, okrenite na donju stranu i sipajte fil preko. Smokve očitite i iseckajte, pa poređajte preko fila. Pospite šećerom u prahu ili kokosom.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE