Štrudla je tradicionalna poslastica koja ima dugu istoriju i različite varijacije širom sveta. Najpoznatija vrsta ovog peciva, koje se najčešće povezuje s Austrijom i Nemačkom, jeste "apfelstrudel" ili štrudla sa jabukama. Smatra se da je nastala u Beču tokom vladavine Habsburgovaca u 18. veku.
Vremenom se štrudla prilagođavala tradicijama i popularnim ukusima u različitim regionima, pa tako, osim sa jabukama, postoje i druge varijante kao što su sa sirom, makom, višnjama, kruškama, bundevom i mnoge druge. Štrudla sa makom se najčešće sprema u Vojvodini, gde takođe postoje brojne varijacije ove poslastice. Jedno garantujemo, čak i ako niste ljubitelj slatkog peciva, ovaj recept će vas oboriti s nogu!
- Sastojci za testo:
- 500 g brašna
- 250 ml mleka
- 50 g šećera
- 50 g putera
- 1 jaje
- prstohvat soli
- vanilin šećer
- Fil:
- 300 g maka
- 200 g šećera
- 100 g sitno isečenih oraha
- 2 dl mleka
- kora i sok od jednog limuna
- Dodatno:
- malo ulja za premazivanje testa
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
U posudi pomešajte brašno, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli. U drugoj posudi zagrejte mleko i puter, dok se puter ne otopi. Izlijte u suve sastojke, dodajte jaje i dobro izmešajte dok ne dobijete glatko testo. Testo prebacite na radnu površinu posutu brašnom i mesite ga oko 5-10 minuta, dok ne postane elastično i glatko. Formirajte loptu od testa, stavite je u posudu i pokrijte krpom. Ostavite da odstoji oko 30 minuta.
U međuvremenu pripremite fil. U šerpu stavite mak, šećer, isečene orahe, koricu i sok od limuna, kao i mleko. Kuvajte na srednjoj temperaturi dok ne dobijete gustu smesu. Sklonite s vatre i ostavite da se ohladi.
Nakon što je testo odstajalo, podelite ga na dva dela. Svaki deo razvijte u veliku, tanku koru na pobrašnjenoj površini. Na jednu koru rasporedite polovinu fila od maka, a zatim prekrijte drugom korom. Pažljivo zarolajte testo u oblik štrudle. Prebacite je na pleh obložen papirom za pečenje i lagano je premažite uljem. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-35 minuta, dok ne dobije lepu zlatnosmeđu boju.
Izvadite štrudlu iz rerne i ostavite da se malo ohladi. Pre posluživanja, pospite šećerom u prahu.
Izvor: Stvar ukusa