Krofne su se pravile još u antičkoj Grčkoj i Rimu, a služene su kao trake od testa prelivene medom ili sosom od ribe. Kasnije su krofne dobile oblik koji je sličan današnjem, kada je u Americi napravljena i prva mašina. Veruje se da je ovo američki recept, ali recept za ovo slatko testo oni su dobili od holandskih doseljenika. Ako volite da ih jedete, ali vodite računa o kilaži, predlažemo vam da napravite zdrave krofne sa bademovim brašnom, makom i čokoladom bez šećera. Ukusne su kao i originale, a mnogo lakše za pripremu.
- Sastojci:
- 2 jajeta
- 50 g putera
- 60 ml mleka
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- prstohvat soli
- 160 g bademovog brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 30 g maka
- 100 g crne čokolade bez šećera
- 2 kašičice kokosovog ulja
Priprema:
Umutite jaja sa istopljenim puterom, mlekom, vanilom i prstohvatom soli. Sipajte mleko i dodajte bademovo brašno, kao i prašak za pecivo. Dodajte mak i promešajte, a onda sipajte u kalup za krofne. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta, a za to vreme istopite čokoladu sa kokosovim uljem. Uvaljajte krofne u čokoladu i ostavite da se stegne.
Izvor: Stvar ukusa