Dve evropske zemlje koje su možda najodgovornije za evoluciju vafla kakve danas poznajemo su Belgija i Holandija. U Ameriku holandski vafli stižu 1620. godine sa hodočasnicima. Tada počinju da se prelivaju javorovim sirupom, a danas možete da ih spremite sa voćnim nadevima, čokoladnim... Ako volite slatki doručak poslužite vafle, a kod nas je ovo slatko pecivo poznato kao bakin kolač ili galete.
Sastojci:
- 1 šolja brašna
- 1/2 kašike praška za pecivo
- 2 kašike šećera
- 1/4 kašičice soli
- 1 jaje
- 1/4 šolje ulja
- 1 šolja mleka
- 1/2 kašičice ekstrakta vanile
Recept za waffle, vafle ili bakin kolač:
U posudi umuite jaje, pa dodajte šećer, ulje, mleko i vanilu. Dobro sjedinite, a zatim u posudu dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i kašičicom soli. Sjedinite smesu za vafle ili bakin kolač, pa nauljite aparat i sipajte smesu. Pržite dok ne bude gotovo.
Pročitajte i ovo: Osvežavajući sladoled sendvič
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa