U poslednje vreme često na društvenim mrežama i YT kanalima možete da pronađete recepte za ukusne jogurt torte. Osvežavajuće i jednostavne za pripremu osvajaju svakoga na prvi zalogaj.Ako volite kombinaciju voća i jogurta, predlažemo vam da isprobate ovaj recept. U pitanju je poslastica koja se pravi od prhkog testa, a onda se puni džemom od višanja, kao i filom od jogurta. Nećete se zaustaviti na jednom parčetu.
- Sastojci:
- Za džem:
- 500 g višanja (smrznutih)
- 70 g kukuruznog skroba
- 150 g šećera
- 150 ml vode
- Za testo:
- 3 žumanceta
- prstohvat soli
- 80 g šećera u prahu
- 80 g otopljenog putera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 200 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- Za fil:
- 500 g grčkog jogurta
- 50 g kukuruznog skroba
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 3 belanceta
- prstohvat soli
- 130 g šećera
Priprema:
U šerpi pomešajte višnje koje ste odmrzli i ocedili od viška vode, zatim dodajte skrob, šećer i vodu. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi. Umutite žumanca sa prstohvatom soli i šećerom u prahu, pa dodajte istopljeni puter. Promešajte, pa dodajte vanilu i prosejano brašno. Umesite testo, pa isecite manje parče, pokrijte ga folijom i stavite u zamrzivač na 15 minuta. U kalup za kuglof (ili običan okrugli) utisnite veći komad testa, po dnu i ivicama. Sipajte džem od višanja i poravnajte. Umutite jogurt, skrob i vanilu, a u drugoj posudi kratko umutite belanca sa prstohvatom soli, pa postepeno dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Dodajte šne u jogurt i lagano umešajte. Fil sipajte preko voća i poravnajte. Izvadite testo iz zamrzivača, pa izrendajte preko. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta.
Izvor: Stvar ukusa