INTERKONTINENTAL TORTA - ZVEZDA SVIH SLAVLJA: Savršeni spoj bele i mlečne čokolade, kao i lešnika

Jedna od najlepših starinskih torti je i Interkontinental.

Shutterstock

Interkontinental tortu su srpske domaćice stalno pravile kada su imale neku bitnu proslavu ili slavu. Ova torta od mekih kora, sa 3 različita fila, od kojih se ne zna koji je lepši, kao i preko šlagom, osim svojim fantastičnim ukusom, goste je osvajala i izgledom. Danas se ređe pravi jer postoje mnogo jednostavniji recepti, ali ako želite savšrenu tortu koja se topi u ustima, onda obavezno napravite ovu. Ne postoji osoba koja će odbiti parče, a vredi svakog uloženog truda. 

  • Sastojci: 
  • Za koru: 
  • 12 belanca
  • 12 kašika šećera
  • 18 kašika mlevenih lešnika (pečeni)
  • 3 prstohvata praška za pecivo
  • 3 kašike brašna
  • Za fil: 
  • 12 žumanaca
  • 15 kašika šećera
  • 9 kašika gustina
  • 1 l mleka
  • 250 g putera 
  • 100 g mlečne čokolade
  • 100 g bele čokolade
  • 100 g mlevenog lešnika
  • 300 ml slatke pavlake 

Priprema:

Pečene lešnike očistite i izblendirajte. Umutite 4 belanceta, pa dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Dodajte 6 kašika mlevenih lešnika, prstohvat praška za pecivo i 1 kašiku brašna. Lagano umešsjte u smesu i sipajte u okrugli kalup koji ste obložili pek papirom. Pecite u zagrajanoj rerni na 200°C oko 15 minuta. Napravite još 2 kore na isti način i od iste količine sastojaka kao za prvu. Kada se kora ohladi izvadite iz kalupa i skinite pek papir. Penasto umutite žumanca sa šećerom, pa dodajte gustin i 200 ml mleka. Umutite tako da nema grudvica, a ostatak mleka sipajte u šerpu i kada krene da ključa sipajte smesu sa žumancima. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Dobijeni fil sipajte u neku posudu i pokrijte providnom folijom, pa ohladite. Zatim u ohlađeni fil dodajte puter sobne temeprature koji ste prethodno umutili i sve dobro sjedinite mikserom. Podelite fil na 3 jednaka dela, pa u jedan dodajte istopljenu mlečnu čokoladu i promešajte, u drugi dodajte istopljenu belu čokoladu i promešajte, a u treći dodajte mlevene lešnike i promešajte. Na tacnu stavite obruč, pa stavite koru i premažite sa crnim filom, pa stavite koru i premažite sa filom sa lešnicima, pa stavite koru i premažite filom sa belom čokoladom. Tortu premažite umućenom slatkom pavlakom. 

Izvor: Stvar ukusa