Džambalaja je američko jelo koje je nastalo u južnoj Luizijani u 18. veku, pod uticajtem francuske, španske i afričke kuhinje. Ovo jelo se najčešće pravi sa škampima i dosta podseća na paelju, ali kako Srbi ne mogu da zamisle ručak bez mesa, donosimo vam recept za džambalaju sa piletinom i kobasicama. Kuva se u jednoj posudi, a pored mesa sadrži povrće i pirinač.
- Sastojci:
- 1 kašika cajun začina
- 280 g kobasice
- 450 g belog mesa
- 1 crni luk
- 1 zelena paprika
- 2 stabljike celera
- 3 čena belog luka
- 1 konzerva seckanog pelata
- 1/2 kašičice tucane paprike
- 1/2 kašičice bibera
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice sosa od ljute paprike
- 2 kašičice vorčester sosa
- 300 g pirinča
- 2,5 šolje pilećeg bujona
Priprema:
Isecite kobasicu na krugove, a meso na kockice. Začinite ih kajun začinima. U šerpi zagrejte malo ulja, pa propržite kobasicu dok ne porumeni. Izvadite iz šerpe, pa dodajte još malo ulja i propržite meso. Gotovo meso izvadite iz šerpe, pa u istoj propržite seckani crni luk, papriku, celer i mleveni beli luk dok ne omekšaju. Zatim sipajte pelat, posolite, pobiberite i pospite tucanom paprikom. Sipajte i ljuti sos, kao i vorčester. Možete da dodate još neki začin po želji, kao što je sušeni peršun, origano... Promešajte, pa posle minut vratite meso i kobasicu. Krčkajte još 10 minuta, uz povremeno mešanje. Zatim dodajte opran pirinač i bujon, smanjite temepraturu i kuvajte još 20-25 minuta.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa