Najpoznatije i najukusnije francusko pecivo, poznato u celom svetu, je svakako mille-feuille (mil fej) ili prevedeno na srpski kolač od "hiljadu kora". Istovremeno je lagan i bogat, a pravi se od lisnatog testa, vanila krema i kakaoa. Modernije verzije ovog recepta uključuju i voće, pa tako možete da dodate jagode, maline... Ovo je omiljena poslastica Francuza. Mil fej se pominje 1600-ih godina, kada ga je gastronoski hroničar Fransoa Pjer de la Varen zabeležio u kuvaru. Tačno poreklo ovog peciva/kolača nije utvrđeno, a poznato je i pod imenom Napoleon, koje se ne odnosi na francuskog cara, već na povezanost recepta sa italijanskim gradom Napuljem.
Sastojci:
- 1 lisnato testo
- 3 kašičice šećera
Za krem:
- 2 žumanca
- 65 g šećera
- 2 kašike kukuruznog skroba
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 240 ml mleka
- 6 jagoda
Priprema:
Penasto umutite žumanca i šećer, pa dodajte skrob i sjedinite mikserom. Sipajte mleko i vanilu i dobro umutite, pa kuvajte krem, neprestano mešajući, dok se ne zgusne. Pokrijte plastičnom folijom i ohladite najmanje 30 minuta. Odmrznuto lisnato testo isecite na tri pravougaonika jednake veličine. Svaki komad lisnatog testa probušite viljuškom. Zagrejte tiganj na niskoj temperaturi. Stavite lisnato testo u tiganj i pecite 10 minuta. Okrenite testo i poklopite, pa pecite još 10 minuta. Skinite poklopac i pospite 1 kašičicu šećera na svaki list lisnatog testa. Okrenite testo tako da zašećerena strana bude na dnu. Preko stavite pek papir i manji tiganj. Pojačajte temepraturu i ostavite tako minut, dva. Sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Krem sipajte u špric za kolače. Nanesite na testo, poređajte iseckane jagode, opet krem, pa sledeći list testa. Opet sipajte krem, jagode, krem i treći list testa. Pospite šećerom u prahu. Na isti način napravite i preostala 2 kolača.
Izvor: Stvar ukusa
KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE