TAJNA SLASNIH TUFAHIJA KRIJE SE U SIRUPU: Kao iz poznatih poslastičarnica

Tufahije su starinski slatkiš čiji se recept prenosi s kolena na koleno.

Shutterstock

Početak jeseni je idealan za pripremu tufahija, jer je tada sezona zelenih jabuka, koje su najbolje za pripremu ovog deserta. Recept za čuvenu poslasticu nam dolazi iz Bosne, a priprema nije komplikovana. Kako bi jabuke bile slasnije potrebno ih je skuvati u sirupu, ali takođe i ohlađeno voće premažite istim sirupom. Nadev od oraha i vanilin šećera daje poseban šmek pomalo kiselim jabukama. Kada jednom probate tufahije postaće vam omiljeni slatkiš.

  • Sastojci:
  • 4 jabuka
  • 500 ml vode
  • 75 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 40 g mlevenih oraha
  • 4-5 kašika vrelog mleka
  • 200 ml slatke pavlake
  • 50 g šećera u prahu

Priprema:

Jabuke oljuštite i izdubite sredinu, uklonite i semenke. U šerpu sipajte vodu i šećer, pa dodajte jabuke i kuvajte dok voda ne krene da ključa, nekih 15 minuta. Izvadite iz vode. U posudu sipajte orahe i vanilin šećer i promešajte, pa prelijte vrelim mlekom. Napunite jabuke, pa premažite sirupom (voda sa šećerom u kojoj su se kuvale jabuke). Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu i sipajte preko jabuka.

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

kolač sa jabukama bez brašna  instagram/cookistwow

Izvor: Stvar ukusa