OSOBUKO - ITALIJANSKI SPECIJALITET KOJI ĆETE OBOŽAVATI: Sočno meso koje se seče viljuškom

Za čuveni italijanski specijalitet, osobuko, nisu vam potrebne posebne kulinarske veštine.

Printscreen/YT/ Always Yummy!

Osobuko ili oso buko je italijanski specijalitet od poprečno rezanih goveđih kolenica koje se dinstaju sa belim vinom i začinima. Ako želite da ispoštujete tradiciju, onda servirajte sa rižotom ili palentom, mada prilog se razlikuje od područja u kojem se sprema. Idealno pripremljenomeso je toliko mekano da se raspada, a mi vam danas predlažemo modernu verziju koja sadrži i paradajz sos, šargarepu, celer i luk. 

  • Sastojci:
  • 2 kg goveđe kolenice 
  • 300 g šargarepe 
  • 3 štapića celera 
  • 400 g crnog luka 
  • 800 ml goveđeg bujona 
  • 200 ml belog vina 
  • 500 ml gustog paradajz sosa
  • 3 kašike maslinovog ulja 
  • 30 g putera 
  • 2 kašike brašna 
  • 2 lovorova lista
  • 5 čenova belog luka 
  • 2 grančice ruzmarina 
  • 1/4 kašičice muskatnog oraščića 
  • 5 bobica aleve paprike
  • 10 zrna bibera
  • 1,5 kašičice mlevenog bibera 
  • 3 kašičice soli 

Priprema: 
Vežite konac oko šnicle, pa svaku posolite, pobiberite i pospite brašno. Utrljajte i onda okrenite na drugu stranu i ponovite sve. Zatim na malo ulja propržite meso sa obe strane po 3 minuta, pa izvadite iz tiganja. Dodajte puter i kada se istopi propržite seckani crni luk. Kada omekša dodajte seckani beli luk, šargarepu i celer. Ostavite nekih 3-4 minuta, pa sipajte belo vino, paradajz sos i bujon (pomešajte kocku supe sa 800 ml vrele vode). Posolite, pospite muskatnim oraščićem, pa dodajte ruzmarin i lovorov list. Promešajte i ostavite da proključa. Poređajte meso u duboku šerpu, pa prelijte sosom. Dodajte zrna bibera i poklopite. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C nekih 2 sata. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoje RECEPTE ZA NAJLEPŠE USKRŠNJE SPECIJALITETE i osvojite VREDNE NAGRADE