ŠTA JE FAVA I KAKO SE SPREMA: Tradicionalno grčko jelo koje podseća na palentu

Fava izgledom podseća na palentu, a ovo mahunasto povrće možete da jedete kao prilog ili glavno jelo.

Printscreen/YT/Akis Petretzikis

Fava je mahunarka, a u drevnim vremenima bila je glavna hrana u mediteranskoj kuhinji, pogotovo u Grčkoj. Ljudi vole da je jedu zbog odličnog ukusa i visoke nutritivne vrednosti. Fava ima puno proteina i vlakana, kao i nizak nivo masti i holesterela. Ovo zdravo mahunasto povrće se lako se sprema, a u nastavku teksta pročitajte tradicionalni recept. Sastojci su jeftini i svima dostupni. 

  • Sastojci:
  • 1 šolja fave
  • 4 šolje vode
  • 1/2 kašičice soli 
  • 1 glavica crnog luka 

Priprema: 
Favu operite, pa stavite u šerpu i prelijte vodom. Dodajte so i glavicu crnog luka koju ste oljuštili. Kuvajte na laganoj vatri, a za to vreme sklanjajte penu koja se stvara. Skuvanu favu ohladite i dodatno je usitnite u blenderu ili štapnim mikserom, uz dodatak 2 kašike maslinovog ulja. Favu dobro ohladite u frižideru, a pre služenja je dekorišite sitno seckanim crnim lukom, origanom i prelijte sokom od limuna i maslinovim uljem. 

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

Lazanje u jednoj posudi  TikTok/recipebyanne

Izvor: Stvar ukusa