Prve asocijacije na meksičku kuhinju jesu tortilje, ljuti sosevi, kao i meso sa brojnim dodacima. Tortilje možete puniti čime god želite, a ako ste i vi ljubitelj južnoameričkih jela, definitivno morate da probate enčilade. Ovaj specijalitet pravi se tako što se punjene tortilje prelivaju sosom nalik na bolonjeze, samo u dosta pikantnijoj varijanti, pa peku u rerni.
- Sastojci:
- 18-20 tortilja
- 450 g tvrdog sira
- 1 glavica crnog luka
- 80 ml ulja
- Za preliv:
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 450 g mlevene govedine
- 2 kašičice mlevenog kima
- 2 kašičice origana
- 2 kašičice crnog bibera
- 1,5 kašičica soli
- 1 kockica za goveđu supu
- 800 ml vrele vode
- 2 kašike paste paradajz sosa
- 3 kašike čilija u prahu
- 1,5 kašika slatke začinske paprike
- 1,5 kašičica bibera
- 4 kašike brašna
Priprema:
Zagrejati ulje na srednjoj vatri, pa propržiti svaku od tortilja 5 sekundi. Kockicu supe pomešajte sa vrelom vodom, pa u bujon ubacite pastu paradajz sosa, čili u prahu i slatku začinsku papriku i dobro promešajte. Zagrejte malo ulja na tiganju, pa dodajte iseckan crni luk. Dinstajte par minuta, pa dodajte usitnjen beli luk. Dinstajte još 30 sekundi, pa dodajte mlevenu govedinu, mleveni kim, origano, biber, promešajte dobro i krčkajte oko 7 minuta, dok meso ne bude gotovo. Meso gurnite u stranu, tako da u sredinu ostane sok i u njega ubacite brašno. Malo promešajte, pa sjedine sa mesom. Uspite bujon sa čili paprikom u tiganj, pa ponovo dobro promešajte. Kada smesa proključa, smanjite temperaturu i ostavite da se krčka 10 minuta, odnosno dok se ne zgusne. Izlijte polovinu sosa po plehu. Iseckajte crni luk i izrendajte sir, pa njima napunite tortilje. Ređajte ih po plehu, pa prelijte ostatkom sosa. Pospite sa rendanim sirom i lukom koji vam je preostao i pecite na 350°C oko 10 minuta.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa