Olivije salata je tradicionalno rusko jelo koje je popularno širom sveta. U različitim savremenim receptima, obično se pravi od kuvanog krompira isečenog na kockice, šargarepe, slanih kiselih krastavaca, graška, jaja, celera, luka, kuvane piletine isečene na kockice ili bolonjske kobasice (ponekad šunke) i kisele jabuke i senfom za poboljšanje ukusa, prelivene majonezom. Originalnu verziju salate je 1860-ih izmislio kuvar belgijskog porekla Lucijen Olivije, šef kuhinje Ermitaža, jednog od najslavnijih moskovskih restorana. Salata je postala prepoznatiljivo jelo u restoranu jer su je stalni gosti obožavali. Dobar ukus ove salate se krio u prelivu, a niko nikada nije tačno saznao šta ide, sem senfa i majoneza.Olivije salata je kod nas poznata kao ruska, a kao što se često dešava sa gurmanskim receptima koji postaju popularni, mnogi su ih izmenili po svom ukusu.
- Sastojci:
- belo meso (može šunka)
- šargarepa
- krompir
- kiseli krastavci
- zeleni celer
- grašak
- jaja
- majonez
- senf
- kisela jabuka
- Za dekoraciju:
- ruzmarin
- nar
Priprema:
Skuvajte krompir, belo meso, šargarepu, jaja i grašak. Isecite meso, šargarepu, celer, jabuku, krompir, krastavce i jaja na kockice, pa pomešajte u jednoj činiji. Dodajte grašak, senf i majonez, pa promešajte. Na tacnu stavite obruč, a u sredinu staklenu čašu. Sipajte salatu unutra i poravnajte. Ostavite u frižideru sat vremena, pa izvadite čašu i skinite obruč. Ukrasite ruzmarinom i narom.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE