KAKO DA UMESITE SLAVSKI KOLAČ: Napravite najbolji, čak iako prvi put spremate - po ovom receptu svima uspeva

Ako želite da se oprobate u pravljenju slavskog kolača, onda je ovaj recept idealan za vas, jer je jednostavan.

Shutterstock

Slavski kolač je tradicionalni srpski kolač (odnosno vrsta hleba). Pravi se prilikom održavanja slave. Običaj je da domaćica ispeče kolač koji zatim sveštenik osvešta, zalije crvenim vinom i lomi svakom prisutnom članu porodice po komad pre ručka. Slavski kolač je simbol tela Isusa Hrista, a vino kojim se kolač preliva predstavlja njegovu krv. Zato se na sredini kolača, kao i na četiri mesta po obodu, stavlja pečat sa slovima  ИС ХС НИ КА (ćirilicom) što je grčka skraćenica od „Isus Hristos pobeđuje“. Na kraju pečenja kolač ukrasite ukrasima od testa.

  • Sastojci:
  • 600 g brašna
  • 20 g kvasca
  • so
  • 1 kašičica šećera
  • 2 jajeta
  • šoljica ulja
  • voda
  • 1 žumance za premazivanje

Priprema:

U posudu staviti malo mlake vode, udrobiti kvasac, zamesiti sa malo brašna. Smesu posoliti i staviti je na toplo mesto da uskisne. Kada je kvasac nadošao, dodati brašno, kašičicu šećera, soli po ukusu, jaja i ulje. Sve sastojke zamesiti mlakom vodom. Testo dobro umesiti i ostaviti na toplom mestu da naraste. Kada naraste premesiti testo, oblikovati slavski kolač i staviti ga u dublju šerpu. Sačekati da naraste, namazati ga umućenim žumancetom, i staviti da se peče na 200˚C. Skoro pečen kolač izvaditi iz rerne, ukrasiti ga i vratiti da se peče.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKO PREDJELO i osvojite VREDNE NAGRADE