KAKO SE SPREMAJU SVETOSAVSKE PERECE: Kao iz pekare, a na dan slave treba da ih napravi svaka domaćica

Sutra obavezno poslužite svetosavske perece.

Shutterstock

Sutra je jedan od najvećih pravoslavnih praznika - Sveti Savaili Savindan. Veruje se da ovaj najveći srpski svetitelj, zaštitnik škole, učitelja i đaka, može da umiri more i oluje, kao i da stvori vodu iz kamena. Za razliku od ostalih svetkovina i crvenog slova, na dan Svetog Save, je poželjno da se završe veliki kućni poslovi. A smatra se i da deca treba da uče taj dan, jer će u suprotnom biti lenji cele godine. Domaćice u njegovu čast na taj dan pripremaju perece. U nastavku teksta pročitajte kako najlakše da ih spremite. 

  • Sastojci: 
  • 800 g brašna 
  • 40 g kvasca
  • 2 kašičice šećera 
  • 1 kašičica soli
  • 200 ml toplog mleka
  • 300 ml tople vode
  • 100 ml ulja
  • 1 jaje

Priprema: 
U toplom mleku rastvorite kvasac sa šećerom i ostavite 10 minuta da se aktivira. U drugoj posudi pomešajte brašno, so, ulje i vodu, pa malo sjedinite i dodajte kvasac. Umesite testo koje se ne lepi za ruke. Pokrijte testo i ostavite pola sata da odmori. Zatim podelite testo na 10-12 komada i oblikujte loptice. Svaku rastanjite u obliku štapića, pa uhvatite krajeve i savijte ka unutra, da napravite perecu. Poređajte perece na pleh koji ste premazali uljem. Pokrijte i ostavite još 10 minuta. Premažite ih umućenim jajetom, pa pecite u zagrejanoj rerni na 250°C dok ne porumene.

Ako želite možete da sipete preko i slani preliv, koji se pravi od 3 kašike brašna, 1 kašike soli i po potrebi hladne vode. Pomešajte so i brašno i polako dodajte hladnu vodu, smesa treba da bude kao za palačinke. Mešajte dok ne nestanu grudvice. Sipajte slani preliv preko pereca i vratite u rernu na još 2-3 minuta, da se preliv osuši. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE