Počinje sezona slava, a zna se da su ruska i mimoza salata kraljice svake svečane trpeze. Ako i vi ove godine obeležavate slavu ili volite da jedete mimozu, predlažemo vam da isprobate ruski recept. Ovako pripremljena mimoza salata je mnogo ukusnija, a ruske domaćice za razliku od srpskih u ovaj specijalitet dodaju i tunjevinu. Takođe, oni svaku namirnicu mešaju sa majonezom i mirođijom što omogućava sastojcima da se bolje povežu.
Pročitajte i kako se pravi posna mimoza salata.
- Sastojci:
- 2-3 srednja krompira
- 2-3 šargarepa
- 200 g tvrdog sira
- 500 g tunjevine
- 8 jaja
- 4 mlada luka
- 2 kisela krastavca
- 1 veza mirođije
- 1/2 šolje majoneza
Priprema:
Skuvajte krompir sa ljuskom i šargarepu koju ste prethodno oljuštili. Ostavite da se povrće ohladi, pa izrendajte, ali prvo skinite ljusku sa krompira. Jaja takođe skuvajte, pa odvojite belanca i žumanca i izrendajte. Stavite u posebne činije, a u treću dodajte rendani sir i rendana belanca i dodajte dve kašike majoneza i jednu kašiku mirođje, pa sjedinite. Krompir dodajte dve kašike majoneza, kao i jednu kašiku seckane mirođije. Začinite po želji i dobro sjedinite. U posudu sa šargarepom dodajte jednu kašiku majoneza i začine, pa lepo sjedinite. U četvrtu posudu stavite tunjevinu koju ste procedili, pa dodajte 3 kašike majoneza, jednu kašiku seckane mirođije i 2 seckana mlada luka. Posolite i pobiberite i sve lepo promešajte. Za ređanje salate koristite kalup za torte sa obručom koji može da se skine. Premažite kalup uljem i prvo poređajte krompir i lepo poravnajte. Zatim poređajte smesu sa tunjevinom, a onda pospite kisele krastavce i preostala 2 mlada luka koji ste iseckali. Posle toga ide sloj šargarepe, a zatim i rendani sir sa belancima. Pospite žumancima, pa premažite majonezom i pokrijte providnom folijom, pa ostavite u frižideru sat vremena, a najbolje preko noći. Ujutru ukrasite preostalim žumancima.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa