Predlog raskošne posne trpeze za Svetog Nikolu

Posni jelovnik za Svetog Nikolu je raznovrstan i iako možete da pravite uobičajena jela, donosimo vam još neke ideje.

Shutterstock

Slavski kolač za Svetog Nikolu:

Shutterstock 

Sastojci:

  • 750 g brašna
  • 150 ml ulja
  • 100 ml kisele vode
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice soli
  • 2 1/2 kašičice suvog kvasca
  • 1 kašičica krupne morske soli

Recept za slavski kolač:

Za slavski kolač prvo kvasac pomešajte sa šećerom, kašikom brašna i vodom i pustite da naraste. Pomešajte brašno sa solju i ubacite kvasac koji je narastao, pa dodajte mlaku kiselu vodu i ulje, kako biste zamesili glatko testo.

Prekrijte testo najlonskom folijom i ostavite na toplom mestu da se digne. Kada se testo digne, premesite ga, a zatim napravite željene oblike za slavski kolač, a deo testa od koga ćete napraviti ukrase za pogaču odvojite, pa dodajte pred kraj pečenja. Premažite sa malo biljnog margarina i pecite na 180 stepeni dok ne porumeni. 

Predjelo:

1. Oblande punjene tunjevinom

Shutterstock 

Sastojci:

  • 350 g tunjevine
  • 220 g kukuruza iz konzerve, oceđen
  • 4 kisela krastavčića, sitno iseckana
  • 130 g margarina
  • 6 kašika ajvara
  • 60 g pečenog susama

Recept za oblande punjene tunjevinom:

Kako biste napravili ovo predjelo, oblandu ubacite između dve mokre kuhinjske krpe da omekša. Kisele krastavčiće sitno iseckajte, a susam propržite.

Margarin i tunjevinu ubacite u blender i izblendirajte pa dodajte iseckane kisele krastavčiće. Nakon toga ubacite i susam koji ste propržili, kao i kukuruz iz konzerve.

Kada je oblanda omekšala,premažite je ajvarom. Nakon toga ravnomerno rasporedite fil koji ste napravili. Urolajte oblandu u rolat i ubacite u frižider, dok se ne stegne. Pri serviranju isecite na rolat na tacnu. Uživajte!

2. Posna salata sa povrćem i kikirikijem

shtuterstock 

Sastojci:

  • 350 g graška iz konzerve
  • 350 g kukuruza šećerca iz konzerve
  • 1 sveža crvena paprika
  • 150 g pečenog slanog kikirikija
  • 150 g obarenog pirinča
  • 350 g posnog majoneza
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašičica mešavine suvih začina
  • biber

Recept za salatu sa povrćem i kikirikijem:

Za ovu salatu prvo grašak i kukuruz ocedite iz konzerve i properite, ako želite. Stavite pirinač da se skuva, a nakon toga i njega ocedite.

Papriku sitno iseckajte na kockice, kao i kikiriki, pa sve sastojke pomešajte sa majonezom. Salatu ohladite u frižideru, da se stegne, pre serviranja.

Glavno jelo:

1. Posne sarme sa pirinčem i šargarepom

Shutterstock 

Sastojci:

  • 450 g pirinča
  • 2 glavice kiselog kupusa
  • 5 strukova praziluka
  • 3 šargarepe
  • 3 crna luka
  • 1 kašika tucane crvene paprike
  • 1 kašika mlevene crvene paprike
  • 1 kašika soli
  • 1 kašičica bibera
  • 2 lovorova lista
  • 1 kašičica mešavine suvih začina

Za zapršku:

  • 3 kašike ulja
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašika mlevene crvene paprike

Recept za posne sarme sa pirinčem i šargarepom:

Za posnu sarmu prvo pripremite listove kupusa. Zatim sitno iseckajte povrće, pa ga propržite bez ulja, a zatim dodajte ulje i pržite na niskoj temperaturi, dok ne omekša.

U povrće zatim dodajte pirinač i pržite još oko desetak minuta. Dolivajte vodu po potrebi. Zatim dodajte so, mešavinu suvih začina, biber, tucanu i mlevenu papriku i sve dobro promešajte.

Šerpu podmažite uljem i stavite par listova kupusa, kako biste počeli da ređate sarmu. Na svaki list kupusa stavite po kašiku fila. Nakon svakog reda sarmi stavite lovorov list, po želji. Prekrijte listovima kupusa sarme, nalijte vodom, poklopite i kuvajte na tihoj vatri.

Sarma je gotova kada je i list kupusa mekan. Napravite zapršku i prelijte njome sarmu. Kuvajte još nekih desetak minuta, pa skinite sa ringle. Uživajte!

2. Slavski prženi šaran

Shutterstock 

Sastojci:

  • 1 šaran
  • ulje
  • 1 kašičica mlevene slatke paprike
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica mlevenog suvog bosiljka
  • 1 kašičica mlevenog ruzmarina
  • brašno, po potrebi

Recept za prženog šarana:

Za prženog šarana prvo ribu očistite i iseceti na jednake delove. Svaki komad ribe posolite, stavite u činiju i potom u frižider, da odstoji do sat vremena.

U zasebnoj činiji pomešajte mlevenu papriku, brašno, bosiljak, ruzmarin i so. U jedan tiganj sipajte ulje i zagrejte ga. Svaki komad ribe uvaljajte u mešavinu brašna pa spuštajte u ulje da se prži. Nakon toga svaki komad procedite na ubrusu. Uživajte!

Deserti:

1. Posne žerbo kuglice

Shutterstock 

Sastojci:

  • seckani orasi za dekoraciju
  • 1 kašičica vanilinog ekstrakta
  • 200 g mlevenih oraha
  • 250 g mlevenog posnog keksa
  • 350 g pekmeza od kajsija

Za glazuru:

  • 200 g posne crne čokolade za kuvanje
  • 1 kašika ulja

Recept za posne žerbo kuglice:

Za ove sitne kolače prvo sameljite orahe, a keks već možete da kupite mleven. Pomešajte ih pa im kašiku po kašiku dodajte pekmez. Dobro izmešajte smesu dok ne budete mogli da formirate kuglice od nje. Ubacite u smesu i vanilin ekstrakt, pa je ubacite u frižider da se stegne kako biste lakše napravili kuglice.

Kašičicom vadite deo po deo smese i formirajte kuglice, pa ih posložite na tacnu obloženu papirom za pečenje. Vratite ih u frižider pre nego što napravite glazuru. Otopite u šerpi čokoladu i ulje. Kada se prohladi, spuštajte kuglice u glazuru i pustite da se ocede. Pre nego što se čokolada stegne do kraja pospite svaku kuglicu orasima. Uživajte!

2. Posne slavske oblande

Shutterstock 

Sastojci:

  • 1 pakovanje oblandi
  • 350 g posnog mlevenog keksa
  • 250 g mlevenih oraha
  • 320 ml vode
  • 370 g posnog biljnog margarina
  • 250 g šećera
  • 150 g posne crne čokolade
  • 1 kašika vanilinog ekstrakta

Recept za posne slavske oblande:

Kako biste napravili ove kolačiće, vodu i šećer sipajte u šerpu, dodajte margarin pa zagrevajte sve zajedno na ringli na srednjoj vatri, dok margarin i šećer ne otope. Čim proključa skinite sa vatre.

U smesu dodajte mlevene orahe i keks i sve dobro izmešajte. Smesu podelite na dva jednaka dela. Za tamni fil otopite čokoladu na vatri i pomešajte sa jednim delom smese, a u drugi deo dodajte vanilin ekstrakt. Tako ćete da dobijete svetli i tamni fil.

Pustite da se filovi malo prohlade pa filujte oblande naizmenično tamnim i svetlim kremom, a odozgo pritisnite nečim teškim. Ohladite ih u frižideru, a nakon toga isecite i servirajte. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i posne jafa kuglice.

Pročitajte i posni jelovnik za slavu Mitrovdan

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Otac Gligorije: "DA LI JE VERSKI, ILI ZVERSKI?" Kako slaviti POSNU SLAVU i da li je greh na posnoj slavi izneti praseće pečenje?   Kurir TV, Redakcija

StvarUkusa