RUSKI TRADICIONALNI KOLAČ ZA USKRS: Meko pecivo puno suvog voća, a samo vam je varjača potrebna (VIDEO)

Isprobajte recept za tradicionalni ruski kolač.

Shutterstock

Paska je tradicionalni ruski kolač koji se služi za Uskrs. Napravi se testo koje je vrlo jednostavno, jer se svi sastojci sjedine varjačom, a onda se u njega doda i suvo voće. Preko ide bela glazura koju možete da ukrasite po želji. Ovaj mekani i vazdušasti uskršnji kolač će vas oduševiti na prvi zalogaj, pa obavezno pokušajte da ga napravite.  

  • Sastojci:
  • suvo voće po želji
  • 2 kašike konjaka (ili sok od pomorandže)
  • 25 g svežeg kvasca 
  • 150 ml toplog mleka 
  • 6 žumanaca 
  • 150 g šećera + 1 kašika
  • 20 g vanilin šećera 
  • prstohvat soli 
  • rendana korica pomorandže 
  • 80 g putera 
  • 400 g brašna + 1 kašika
  • Za belu glazuru: 
  • 1 belnace 
  • prstohvat soli 
  • sok od 1/2 limuna 
  • 150-200 g šećera u prahu

Priprema:
Iseckajte suve kajsije da budu veličine kao suvo grožđe i brusnice. Možete da koristite suvo voće po želji. Zatim ih prelijte konjakom, pa ostavite preko noći. Ako ne želite da koristite alkohol prelijte sokom od pomorandže. U posudi pomešajte izdrobljeni kvasac i kašiku šećera, pa kašikom još malo utapkajte. Sipajte toplo mleko i promešajte. Ostavite 10 minuta da se kvasac aktivira. U drugoj posudi pomešajte žumanca, so, šećer (150 g), vanilin šećer, rendanu koricu pomoradže i istopljeni puter. Umutite viljuškom, pa u tu smesu dodajte aktivirani kvasac. Promešajte i sipajte prosejano brašno. Mešajte testo varjačom dok se ne sjedine svi sastojci. Pokrijte ga providnom folijom koju ste premazali uljem i ostavite na toplom da nadođe nekih 2 sata. Ponovo promešajte, pa sipajte suvo voće u koje ste dodali kašiku brašna i promešajte ponovo. Kašiku nauljite, pa sipajte testo u duboke papirne kalupe. Nemojte da ih punite do vrha.Ako vam se vidi suvo voće, nauljite prst i pritisnite ga u testo. Poravnajte kašikom, pa papirne kalupe stavite u pleh. Pokrijte krpom i ostavite još nekih sat vremena da odstoje. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta. Ako su vam kalupi manji pecite ih nekih 20 minuta. 
Za glazuru: Lagano umutite belanca sa prstohvatom soli i limunovim sokom, pa dodajte šećer u prahu i lepo sjedinite. Dobijenom glazurom premažite vrh kolača i ukrasite po želji. Možete seckanim suvim voćem, možete šarenim ili čokoladnim mrvicama...

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoje RECEPTE ZA NAJLEPŠE USKRŠNJE SPECIJALITETE i osvojite VREDNE NAGRADE