Fokača je ravni italijanski hleb koji sepeče u rerni, i teksturom jesličan pici. U nekim mestima se naziva „pica bianka“. Fokača se može poslužiti kao prilog ili kao sendvič hleb. Može da se ukrasi začinskim bljkama, povrćem i nizom drugih namirnica.
Postoji mnogo različitih recepata za fokaču, a ovaj u nastavku je za onu koja se ne mesi.
Sastojci:
- 4 šolje belog brašna
- ¼ kašičice aktivnog suvog kvasca
- 2 kašičice soli
- 4 kašičice maslinovog ulja, ili više po potrebi
- 1 ⅔ šolje vode, na sobnoj temperaturi
Za posipanje:
- 1 kašika mlevenog svežeg ruzmarina
- 1 kašika krupne morske soli
Priprema:
U posudi pomešajte kvasac i brašno. Dodajte so, zatim 4 kašičice ulja i vodu. Mešajte kašikom dok se ne formira vlažno, lepljivo testo. Pokrijte i ostavite na sobnoj temperaturi 12 do 14 sati.
Otkrijte testo i prebacite na nauljenu radnu površinu. Nauljenim rukama razvucite testo u pravougaonik. Presavijte testo na trećine horizontalno; presavijte vertikalno na trećine. Prebacite glatkom stranom na gore u dobro nauljenu tepsiju. Pokrijte tepsiju plastičnom folijom i ostavite da odstoji dok se skoro udvostruči, 1 sat. Koristeći nauljene ruke, preklopite još jednom na trećine horizontalno, a zatim na trećine vertikalno da biste razvili strukturu mehurića . Okrenite testo, glatkom stranom na gore, pokriti plastičnom folijom i ostaviti da odstoji još 1 sat.
Odmotajte i razvucite i savijte testo još jednom u svakom pravcu koristeći nauljene ruke. Prebacite, glatkom stranom na gore, u obilno nauljenu metalnu tepsiju. Lagano pokapajte sa dodatnim maslinovim uljem i rastegnite da odgovara plehu. Pokrijte i ostavite da odstoji 2 sata.
Zagrejte rernu na 220 stepeni. Odmotajte i probušite rupe na vrhu testa nauljenim prstima ako želite za tradicionalni izgled fokače. Pospite ruzmarin i krupnu morsku so.
Pecite u sredini rerne dok ne porumeni, oko 30 minuta. Ostavite da se ohladi 10 minuta; prebacite na rešetku i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, oko 30 minuta. Isecite i poslužite.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE