Napravite domaće kiflice koje su mekše i ukusnije nego bilo koje kupljene. Ovo je osnovni recept koji nam je poslala naša čitateljka Valentina, a ako ispratite sve korake uspeće vam iz prvog pokušaja. Nafilujete ih sirom, a ako želite slatke onda koristite džem ili čokoladu. Pre nego što krenete da pečete kiflice obavezno ih premažite jajetom i preko svake pospite rendani margarin, jer će tako biti mekane i sutradan.
- Sastojci:
- 1 kg mekog belog brašna
- 2 kašičice soli
- 1 kocka svežeg kvasca
- 2 kašičice šećera
- 500 ml mleka
- 150 ml ulja
- 2 jajeta
- Za fil:
- 500 g sjeničkog sira
- 1 jaje
- Još:
- 1 žumance
- 1 kašika mleka
- 250 g margarina
Priprema:
Sir izgnječite viljuškom i dodajte jaje. Ukoliko sir nije dovoljno slan možete ga dodatno posoliti. U šolji razmutite svež kvasac sa malo mleka, dodajte šećer i kašiku brašna, pa promešajte. Ostavite da se kvasac aktivira. U posudi pomešajte prosejano brašno i so, pa dodajte aktivirani kvasac, jaja, ulje i preostalo mleko, pa umesite glatko testo (testo za kiflice će se u početku lepiti za posudu, ali što više mešate to će se lakše odvajati od nje). Pokrijte i ostavite da odstoje oko pola sata. Zatim ga podelite na 2 jednaka dela, a svaki od njih na po 5 delova. Oblikujte loptice. Razvucite svaku tanko, pa isecite 8 trouglova. Svaki trougao u vazduhu razvucite da bude što duži. Kiflice sa sirom su najlepše ukoliko se umotaju više puta. Na širi deo trougla stavite kašičicu fila, preklopite sa dva susedna kraja, umotajte ka vrhu i savijte ivice ka unutra. Poređajte u pleh, pa premažite žumancetom koji ste umutili sa mlekom. Preko izrendajte prethodno zaleđeni margarin, a po želji možete ih posuti i susamom. Ostavite ih na šporetu dok se rerna greje da dodatno narastu, pa pecite na 180-200°C oko 20 minuta.
Recept poslala Valentina Milićević
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoje RECEPTE ZA NAJLEPŠE USKRŠNJE SPECIJALITETE i osvojite VREDNE NAGRADE