PEKARI IZ HYATT-A SU NAM POKAZALI KAKO DA UMESIMO PRAVE FRANCUSKE KROASANE: Savršeno mirisni i penasti uz 3 top trika

Pekari iza kojih su godine iskustva su otkrili kako da napravite savršene francuske kroasane.

Stefan Stojanović

Nedavno je održana radionica kroasana u organizaciji portala Stvar ukusa i hotela Hyatt Regency Beograd. Na toj radionici smo naučili kako se prave pravi francuski kroasani, a poznati kuvari koji već godinama rade u hotelu, sa našim portalom su podelili i neke trikove. Da bi vam ovo čuveno pecivo uspelo, bitno je da prilikom mešenja testa obratite pažnju na par stvari. Dok čekate da odstoji neka bude pokriveno providnom folijom, a ne krpom, a takođe je bitno i da puter bude iste temperature kao i lisnato testo (ako je jedno hladno i drugo treba da bude, a isto važi i ako je sobne temeprature). Testo preklopite minimum 3 puta, a poželjno je i više, kako bi testo baš bilo lisnato. I još jedna bitna stvar, kada razvlačite testo vodite računa da puter ne iscuri i da testo ne postane prozirno.  

Evo kako da napravite savršene kroasane po savetima pekara iz hotela Hyatt Regancy Beograd. 

  • Sastojci: 
  • 1 kg brašna 
  • 20 g soli 
  • 60 g šećera 
  • 40 g kvasca 
  • 50 ml ulja 
  • 500 ml hladne vode 
  • 400 g putera 
  • Za premaz:
  • 1 jaje

Priprema:
Pomešajte kvasac, šećer i malo vode. Dobro sjedinite, pa ostavite da se aktivira nekih 15 minuta. U posudi pomešajte brašno, so, ulje i hladnu vodu, pa dodajte aktivirani kvasac. Umesite testo. Pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoji nekih pola sata. Nakon toga podelite testo na 4 jednaka dela i oblikujte loptice. Svaku razvucite u obliku praovugaonika, pa stavite veće parče putera koje ste malo razvukli. Nemojte to raditi rukama, jer puter ne sme da se topi, nego ga stavite u kesu za zamrzivač, pa rukama lupite par puta. Zatim preklopite prvo po dužini, a onda i po širini. Još jednom razvucite, pa ponovo preklopite po dužini i širini. Ponovite postupak. Nemojte previše da razvlačite testo jer puter ne sme da se vidi. Ostavite da odstoji pokriveno providnom folijom, nekih pola sata. Zatim dobijeno testo razvucite u obliku pravougaonika debljine 3 mm. Isecite par jednakih kvadrata, pa svaki kvadart presecite na trouglove. Uzmite trougao, malo rukama protresite, a onda urolajte. Mora da ima minimum 4 preseka kako biste dobili pravi kroasan. Poređajte na pleh obložen pek papirom i pokrijte kesom, pa ostavite da odstoji još 15 minuta. Premažite umućenim jajetom i pecite u zagrejanoj rerni na 220°C oko 10-12 minuta. 

Radionicu kroasana je omogućio i podržao DTL - domaći trgovački lanac, a realizovana je uz podršku Francuske privredne komore. 

Izvor: Stvar ukusa