Proja se od davnina nalazi na srpskoj trpezi, a u početku se pravila od 3 osnovna sastojka, da bi vremenom recept za ovo kultno pecivo dobilo nove sastojke. U testo možete da dodajete namirnice po želji, a ono što je najbitnije jeste da sipate jogurt, jer će zbog njega proja biti ukusnija i mekša. Danas vam donosimo recept za proju sa slaninomi tikvicama kojoj neće moći da odole ni najveći gurmani.
- Sastojci:
- 1 veća tikvica
- 200 gr slanine
- 400 ml jogurta
- 1 crvena paprika
- 2 jajeta
- 1 čaša kukuruznog brašna
- 1/2 čaše brašna
- 1 prašak za pecivo
Priprema:
Tikvicu izrendajte, pa je posolite i ostavite da odstoji nekih 10 minuta. Papriku i slaninu iseckajte na kockice, pa pomešajte sa brašnom (i kukuruznim i običnim), pa promešajte. Dodajte i tikvicu koju ste dobro ocedili, kao i umućena jaja i jogurt. Lepo sjedinite smesu. Sipajte u tepsiju koju ste nauljili ili obložili pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30-45 minuta.
Izvor: Stvar ukusa