TART SA TIKVICAMA, FETOM I PARMEZANOM: Hrskav i aromatičan, plus lepši od bilo koje slane torte!

Tart sa tikvicama, fetom i parmezanom je savršeno letnje jelo, evo kako se pravi!

Shutterstock

Recepti sa tikvicama su uvek popularni, a ako vam je dosadilo da ih pohujete ili pravite druga uobičajena jela, ovaj tart je pravo gastronomsko zadovoljstvo. Sočne tikvice, krckava domaća kora i pikantni parmezan - tart sa tikvicama je lak za pripremu, a ukus je jedinstven.

Sastojci:

  • 1 1/2 šolje višenamenskog brašna
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 šolje neslanog putera, hladnog i isečenog na kockice
  • 3-4 kašike ledene vode
  • 3 srednje tikvice, tanko isečene
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 mali luk, tanko isečenog
  • 2 čena belog luka, sitno iseckanog
  • 1 šolja iseckanog mocarela sira
  • 1/4 šolje rendanog parmezana
  • 2 kašike seckanog svežeg bosiljka
  • So i biber po ukusu

Recept:

Zagrejte rernu na 190°C. U procesoru za hranu pomešajte brašno i so. Dodajte hladan puter isečen na kockice i mešajte dok smesa ne bude podsećala na krupne mrvice. Postepeno dodajte ledenu vodu, jednu jednu po supenu kašiku, "pulsirajući" u blenderu nakon svakog dodavanja dok testo ne počne da se spaja.

Prebacite testo za slanu tortu sa tikvicama na lagano pobrašnjenu površinu i premesite ga nekoliko puta da se sjedini u glatku loptu. Spljoštite loptu, umotajte u plastičnu foliju i ostavite u frižideru najmanje 30 minuta.

U međuvremenu pripremite fil. Zagrejte maslinovo ulje u tiganju na srednjoj vatri. Dodajte crni i beli luk i dinstajte dok ne omekša i postane providan, oko 5 minuta. Uklonite sa vatre i ostavite na stranu.

Razvaljajte ohlađeno testo na lagano pobrašnjenoj površini da stane u tepsiju od 23 centimetra. Razvaljano testo pažljivo prebacite u tepsiju, pritiskajući ga na dno i stranice. Odrežite višak testa.

Pospite seckanu fetu ravnomerno po dnu kore za tart. Preko sira rasporedite prženi luk i beli luk. Ređajte isečene tikvice na sir i luk u šablonu koji se preklapa. Preko tikvica pospite rendani parmezan i seckani svež bosiljak. Začinite solju i biberom po ukusu.

Tart pecite u zagrejanoj rerni 25-30 minuta, ili dok kora ne porumeni, a tikvice omekšaju. Izvadite tart sa tikvicama iz rerne i ostavite da se malo ohladi pre serviranja. Uživajte u tartu koji na najbolji način prikazuje ukus svežih tikvica i aromu začinskog bilja i parmezana!

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

pita od krompira i tikvica   instagram/cookistwow

Izvor: StvarUkusa