Indijska hrana je dosta začinjena i ne prija svima, ali ovim lepinjama jednostavno nećete moći da odolite. Mekano testo punjeno pire krompirom i graškom, a krcato raznovrsnim začinima čini ove naanlepinje najukusnijim. Možete da ih služite umesto hleba uz obrok, ali i za večeru ili doručak. Odlična su zamena za mekike ili uštipke, a indijske naan lepinje uspevaju i početnicima u kuhinji.
- Sastojci:
- Za testo:
- 500 g brašna
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 1/2 šolje toplog mleka
- 1/2 šolje jogurta
- 1 kašika ulja
- Za punjenje:
- 350 g krompira
- 1/2 šolje graška
- 1 crni luk
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica korijandera u prahu
- 1 kašičica ljute crvene paprike
- 1/4 kašičice kurkume u prahu
- 2 kašike putera
- 1 kašičica semena kumina
- 1 ljuta papričica
- 1 kašičica sitno seckanog đumbira
- Još:
- istopljeni puter
Priprema:
U posudi pomešajte prosejano brašno, so, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. Napravite rupu u sredini, pa sipajte toplo mleko i jogurt i umesite mekano testo. Zatim sipajte ulje i nastavite da mesite dok ne dobijete glatko testo. Pokrijte providnom folijom i ostavite na toplom da nadođe nekih 2 sata. U tiganju kratko zagrejte malo ulja, pa propržite kim, seckanu ljutu papričicu i đumbir. Posle minut dodajte i seckani luk i pržite dok ne omekša, pa pospite kurkumu, korijander, ljutu papričicu i posolite. Lepo promešajte i pržite još minut. Graška skuvajte i procedite, a krompir takođe skuvajte, pa kada procedite ispasirajte. Pomešajte pire, grašak i začine i lagano umešajte. Testo premesite i oblikujte loptice. Zatim svaku razvucite oklagijom u tanak krug, na pobrašnjenoj površini. Uzmite lopticu nadeva i stavite na sredinu kruga, pa ivice spojite na gore i lepo pritisnite. Spljoštite testo ponovo i opet malo razvucite. Premažite vodom i pržite u tiganju na malo zagrejanog ulja. Gotove premažite istopljenim puterom.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa