Grci su čuveni po pitama, bilo da su slane ili slatke. Danas vam predlažemo da isprobate njihovu poznatu cepkanu pitu sa sirom i šunkom, koja se preliva smesom od jaja i jogurta. Raskošna i sočna odličan je predlog za doručak ili večeru. Sastojci nisu skupi i uglavnom ih imate kod kuće, a priprema je nikad lakša.
- Sastojci:
- 450 g kora
- 2 jajeta
- 200 g jogurta
- 200 ml mleka
- 80 ml maslinovog ulja
- prstohvat šećera
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašika brašna
- 100 ml vode
- susam
- Za punjenje:
- 350 g šunke
- 200 g tvrdog sira + 6 kriški
Priprema:
Sir i šunku izrendajte, a kore isecite na trake. U posudi pomešajte jaja, jogurt, mleko, ulje, šećer, so, vodu, prašak za pecivo i brašno. Dobro sjedinite. Smesa treba da bude kao za palačinke. Dobro nauljite vatrostalnu posudu i pospite prezlama, pa poređajte iseckane kore. Sipajte smesu od jaja preko, pa poređajte kriške sira. Preko pospite šunku i rendani sir, a onda stavite još jedan red seckanih kora, pa prelijte smesom od jaja. Pospite sirom i šunkom, pa poređajte još jedan red seckanih kora. Malo pritisnite rukama, pa prelijte smesom od jaja i pospite susamom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta.
Izvor: Stvar ukusa