Ne postoji osoba koja će odbiti sarme od kiselog kupusa, ali dok se čeka sezona isprobajte i sarme od svežeg kupusa. Garantovano će vam se dopasti, a pripremaju se duplo brže od klasičnog recepta koji svi obožavaju. Meso ne mora da se prži, samo se urola u omekšali list i poređa u tepsiju. Služite sa kiselim mlekom.
Sastojci:
1 svež kupus
1,5 l tople vode
1 kašika sirćeta
Za punjenje:
300 g mlevenog mesa
120 g pirinča
1 kašičica slatke paprike
1 kašičica belog luka u prahu
peršun
1 crni luk
2 šargarepe
Za sos:
200 g paradajza
25 g pavlake
25 g brašna
Priprema:
Odvojite listove kupusa i operite. Stavite u šerpu i prelije toplom vodom i dodajte sirće. Poklopite i ostavite 15 minuta. Na ulju propržite seckani crni luk i rendanu šargarepu, pa dodajte u mleveno meso, kao i skuvani i proceđeni pirinač (ako vam je lakše, pirinač možete samo da operete, ne i da kuvate). Posolite, pobiberite, pa pospite slatku papriku i beli luk. Lepo sjedinite i dodajte sečkani peršun. Opet dobro promešajte, pa stavite na kupus i urolajte. Poređajte u tepsiju. Paradajz izrendajte i dodajte mu pavlaku i brašno. Dobro promešajte, pa sipajte preko sarmi. Pecite na 180°C oko pola sata.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE