Svinjsko meso je jedno od najčešće korišćenih mesa u kulinarstvu. Od njega se mogu praviti različiti specijaliteti, a svinjetina je bogata proteinima, fosforom, magnezijumom i cinkom, kao i vitaminima A, E, D i grupe B - B1, B2, B3, B6 i B12. Svinjski medaljoni se uglavnom prave od svinjskog bifteka - mišića koji se nalazi na unutrašnjoj strani kičme produžetku svinjskih rebarca.
- Sastojci:
- 600 g svinjskih medaljona
- so, biber
- 1 čen belog luka
- 1 glavica crnog luka
- maslinovo ulje
- 50 g putera
- 40 g brašna
- 100 ml belog vina
- 400 ml bujona
- 120 g bri sira (ili nekog koji se brzo topi)
Priprema:
Medaljone stavite u posudu pa polijte maslinovim uljem. Posolite i pobiberite pa rukama uvaljajte da se što bolje upije. Pržite u tiganju na maslacu sa svih strana da lepo zarumeni. Izvadite ih na tanjir a u tom istom tiganju propržite seckan crni i beli luk. Sipajte potom vino i dodajte kockice bri sira i ostavite da se sve rastopi. Posolite i pobiberite. Dodajte brašno i bujon i krčkajte još par minuta. Potom procedite sos. Vratite medaljone u tiganj i prelijte ih sosom. Krčkajte par minuta i servirajte toplo.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA POSNA JELA i osvojite VREDNE NAGRADE