BAMIJA - TRADICIONALNI BOSANSKI RECEPT: Jelo na kašiku kojem ćete se stalno vraćati

Ako niste probali, onda obavezno napravite ukusno jelo sa bamijom.

Shutterstock

Bamija je zaboravljena mahunarka koja ima brojne prednosti za organizam. Nekada su je domaćice često dodavale u jela, a danas malo ko zna za nju ili je koristi. Dosta podseća na gulaš, a ako ga volite sigurni smo da će vam se dopasti i ovaj recept koji se baš lako sprema. Za pripremu možete da koriste bilo koju vrstu bamije, a ako se odlučite za suvu samo je kratko skuvajte pre dodavanja u jelo. 

  • Sastojci:
  • 500 g telećeg mesa (od buta)
  • 700 g bamije
  • 1/2 svežeg limuna
  • 20 ml ulja
  • 1 crni luk
  • 2 veća paradajza
  • so, biber, slatka mlevena paprika
  • 2 kašike paradajz paste

Priprema:
Isecite meso na kokckice, pa propržite na malo ulja, a onda dodajte i sitno seckani crni luk. Mešajte i pržite dok i luk ne bude gotov. Bamiju prelijte limunovim sokom. U meso dodajte paradajz isečen na kockice, pa kada pusti sok posolite, pobiberite, pospite mlevenom paprikom i dodajte paradajz pastu. Krčkajte na laganoj vatri još 10 minuta. Zatim dodajte bamiju, pa sve lagano promešajte. Sipajte toplu vodu da prekrije bamiju i meso, pa poklopite, smanjite temepraturu i ostavite da se krčka još 20 minuta. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoje RECEPTE ZA NAJLEPŠE USKRŠNJE SPECIJALITETE i osvojite VREDNE NAGRADE