Takosi su tradicionalna meksička hrana, a prave se tako što se tortilja napuni mlevenim mesom i dodacima po želji. Nju možete da prethodno ispečete kako bi bila hrskavija, a možete da je ostavite i svežu. U zavisnosti od punjenja takose možete da služite za doručak, ručak, večeru ili kada su neke proslave. Danas vam predlažemo tortilje nafilujete jednostavnim punjenjem sa mlevenim mesom, a onda pospite sirom, zelenom salatom...
- Sastojci:
- 900 g mlevenog mesa (po izboru)
- 1 čen belog luka
- 1/4 šolje maslinovog ulja
- 1 veliki luk
- 1/2 crvene paprike
- 1/2 zelene paprike
- 28 g začina za takose
- 1/4 šolje salsa sosa
- tortilja
- Još:
- zelena salata
- salsa sos
- tvrdi sir
- crni luk
Priprema:
U tiganju zagrejte ulje, pa propržite seckani crni i mleveni beli luk. Kada omekša dodajte meso, pa posolite i pržite dok ne bude gotovo. Zatim dodajte sitno seckanu papriku, kao i začin za takose, salsa sos i promešajte. Smanjite temperaturu, poklopite i dinstajte još 5 minuta. Tortilju presavijte na pola, kao čamac, pa pecite u zagrejanoj rerni 5 minuta, pa napunite mesom i dodajte dodatak po želji, a to može da bude rendani sir, seckani crni luk...
Izvor: Stvar ukusa