Svinjski gulaš je fantastičan predlog za ručak na kašiku, a kao prilog poslužite pire krompir i neku sezonsku salatu. Svinjsko meso se dugo dinsta i zbog toga je izuzetno mekano, a slanina i žalfija daju poseban šmek. Priprema je više nego jednostavna, pa tako uspeva i onima koji su početnici u kuhinji. Svi će vam tražiti repete.
- Sastojci:
- 2 šnita slanine
- 800 g svinjskog mesa
- 1 crni luk
- 4 čena belog luka
- 250 ml pilećeg bujona
- 100 ml pavlake za kuvanje
- sveža žalfija
- malo tucane paprike
- 50 ml maslinovog ulja
Priprema:
Slaninu iseckajte, pa propržite na malo ulja. Zatim je izvadite na tanjir. Meso isecite na kockice, pa posolite i pobiberite. U istom tiganju propržite i meso, a onda i njega izvadite i stavite na tanjir. U istom tiganju propržite i sitno seckani crni i beli luk. U tiganj sipajte bujon i pavlaku za kuvanje, pa dobro promešajte. Kada provri vratite slaninu u tiganj, pa posolite i dodajte 2 kašike seckane žalfije. Promešajte, pa vratite i meso u tiganj, a sipajte i masnoću koja je ostala u tanjiru. Lepo promešajte, poklopite i smanjite temperaturu. Dinstajte dok meso ne omekša, nekih sat vremena. Skinite poklopac, pa pojačajte temepraturu i kuvajte dok se sos ne zgusne, još nekih 20 minuta. Pospite tucanom paprikom i začine ako želite još nečim. Promešajte. U manjem tiganju ili šerpi zagrejte maslinovo ulje (50 ml), pa dodajte listove žalfije i pržite dok ne postanu hrskavi. Ocedite na ubrusu i stavite preko mesa. Služite sa pire krompirom.
Izvor: Stvar ukusa