Napravite punjene paprike bez mesa po receptu koji će zadovoljiti i najveće kritičare među gurmanima. Neodoljiva kombinacija sočnih pečuraka, pirinča i aromatičnih začina, upakovanih u hrskave "šilja" paprike. Spoj tradicionalnog i modernog, ovaj recept za punjene paprike sa pečurkama će vas osvojiti bogatstvom aroma!
Sastojci:
- 6-8 šilja paprika
- 200 g pečuraka (npr. šampinjona), sitno iseckanih
- 1 šolja pirinča
- 1 glavica crnog luka, sitno iseckana
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 2 šolje pasiranog paradajza (ili konzerva paradajz pelata)
- 1 šolja povrtnog bujona
- 1 kašičica suvog bosiljka
- 1 kašičica suvog peršuna
- ulje
- so i biber po ukusu
Priprema:
Prethodno zagrejte rernu na 180°C. Paprike operite, odsecite im vrhove i uklonite semenke iznutra. Pripremite smesu za punjenje paprika: u velikom loncu, propržite sitno iseckani crni i beli luk na malo ulja dok ne postanu staklasti. Dodajte iseckane pečurke i pržite ih nekoliko minuta dok ne omekšaju i puste tečnost. Dodajte pirinač i nastavite da pržite još nekoliko minuta.
Sipajte povrtni bujon, dodajte suvi bosiljak i peršun, posolite i pobiberite po ukusu. Promešajte sve sastojke za punjenje paprika, smanjite vatru i poklopite lonac. Kuvajte oko 15-20 minuta ili dok pirinač ne bude skuvan i upije tečnost. Sklonite sa šporeta.
U tiganju zagrejte malo maslinovog ulja i kratko propržite pasirani paradajz. Dodajte so, biber i po želji dodatne začine poput origana ili čilija. Kuvajte sos na blagoj vatri oko 10 minuta. Pripremljene paprike ravnomerno napunite smesom od pirinča i pečuraka. Stavite ih u veliki pleh za pečenje. Prelijte punjene paprike paradajz sosom, pokrijte pleh aluminijumskom folijom i stavite u prethodno zagrejanu rernu.
Pecite punjene paprike oko 30-40 minuta. Zatim uklonite foliju i pecite još 10-15 minuta, dok paprike ne omekšaju i lagano se zapeku. Poslužite punjene paprike tople, garnirane svežim peršunom ili bosiljkom.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa