Jedna od poznatih srpskih specijaliteta je i svadbarski kupus koji je krcat raznovrsnim mesom, kao i omiljenom zimskom namirnicom, a to je kiseli kupus. Ako niste pravili ili probali do sada ovo jelo, pravo je vreme. Priprema traje duže, ali nije komplikovana, jer se u principu ovo jelo samo kuva. Svadbarski kupus je pogodan i kao svečani ručak zbog savršene kombinacije namirnica.
- Sastojci:
- 4 kg kiselog kupusa
- 1 kg svinjskog mesa od plećke
- 1 kg junećeg mesa od buta
- 1 kg suvih rebara
- 1 kg slanine
- 1 veći crni luk
- 4 čena belog luka
- 1 puna kašika masti
- 1 kašika slatke paprike
- biber u zrnu
- lovorov list
Priprema:
U tiganju istopite mast, pa dodajte sitno seckani crni luk. Kada omekša sklonite sa šporeta i dodajte slatku papriku, pa brzo promešajte. Isecite kupus na krupnije komade, pa ređajte u tepsiju koju ste premazali mašću. Dno tepsije obložite listovima kupusa, pa poređajte seckani kupus, pa luk, pa meso, pospite biberom i seckanim belim lukom, pa opet poređajte kupus i tako redom dok ne utrošite sve sastojke. Poslednji red treba da bude seckani kupus, a onda poređajte i nekoliko komada lovorovog lišća. Pokrijte listom kiselog kupusa, pa prelijte toplom vodom. Kuvajte dok ne krene da ključa, a zatim smanjite temepraturu i kuvajte još 4 sata.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa