Piletina je jelo koje nikada ne može da dosadi. Ide uz svaki sos, kako uz slani tako i uz slatki, a sa njom nikada nema greške, znate da je vole svi ukućani. Ovog puta predlažemo recept čuvenog ruskog kuvara Alekeja Podlesnika. Piletina najpre treba da odstoji u marinadi dva sata, a potom se prži i kuva u kremastom sosu.
Sastojci:
- 1,6 kg piletine
- 1 struk mirođije
- 20 g soli
- 10 g slatke začinske paprike
- 10 g mlevenog korijandera
- 100 g belog luka
- 180 ml ulja
- 300 ml vode
- 400 ml pavlake za kuvanje
- 8 g kukrume
- 8 g sušenog timijana
- 16 g mlevene ljute papričice
Recept za mariniranu piletinu u sosu:
Pripremljenu piletinu isecite na 6 delova, pa pospite solju, slatkom začinskom paprikom, korijanderom. Promešajte rukama, pa dodajte 80 g usitnjenog belog luka, 20 ml ulja, 100 ml vode, ponovo promešajte i ostavite u marinadi 2 sata. Pržite piletinu u ostatku ulja sa obe strane dok ne poprimi zlatno-smeđu boju. Ocedite višak masti, dodajte vodu, pavlaku za kuvanje, iseckan ostatak belog luka, 8 g mlevene ljute papričice, pa kuvajte 20 minuta na srednjoj vatri. Piletinu služite uz sos u kom ste kuvali posut kurkumom, timijanom, ostatkom mlevene ljute papričice i ukrasite mirođijom. Za sve ljubitelje mesa u kremastom sosu, tu je i recept za piletinu u bešamel sosu posutu sirom.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa