RECEPT ZA PILETINU ČUVENOG RUSKOG KUVARA: Marinirano meso u kremastom sosu sa pavlakom i začinima

Recept za piletinu u kremastom sosu čuvenog ruskog kuvara kada jednom probate, nalaziće se često na vašem meniju.

Shutterstock

Piletina je jelo koje nikada ne može da dosadi. Ide uz svaki sos, kako uz slani tako i uz slatki, a sa njom nikada nema greške, znate da je vole svi ukućani. Ovog puta predlažemo recept čuvenog ruskog kuvara Alekeja Podlesnika. Piletina najpre treba da odstoji u marinadi dva sata, a potom se prži i kuva u kremastom sosu.

Sastojci:

  • 1,6 kg piletine
  • 1 struk mirođije
  • 20 g soli
  • 10 g slatke začinske paprike
  • 10 g mlevenog korijandera
  • 100 g belog luka
  • 180 ml ulja
  • 300 ml vode
  • 400 ml pavlake za kuvanje
  • 8 g kukrume
  • 8 g sušenog timijana
  • 16 g mlevene ljute papričice

Recept za mariniranu piletinu u sosu:

Pripremljenu piletinu isecite na 6 delova, pa pospite solju, slatkom začinskom paprikom, korijanderom. Promešajte rukama, pa dodajte 80 g usitnjenog belog luka, 20 ml ulja, 100 ml vode, ponovo promešajte i ostavite u marinadi 2 sata. Pržite piletinu u ostatku ulja sa obe strane dok ne poprimi zlatno-smeđu boju. Ocedite višak masti, dodajte vodu, pavlaku za kuvanje, iseckan ostatak belog luka, 8 g mlevene ljute papričice, pa kuvajte 20 minuta na srednjoj vatri. Piletinu služite uz sos u kom ste kuvali posut kurkumom, timijanom, ostatkom mlevene ljute papričice i ukrasite mirođijom. Za sve ljubitelje mesa u kremastom sosu, tu je i recept za piletinu u bešamel sosu posutu sirom.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Zapečena piletina u bešamel sosu  Kurir televizija

 Izvor: StvarUkusa