JELO SA BLITVOM I KELJOM: U hrskavoj korici od hleba, parmezana i belog luka

Jelo sa keljom i blitvom, zapečeno sa izblendiranim hlebom i parmezanom, toliko je ukusno da će ga i mališanir rado jesti.

Printscreen/Youtube/America's Test Kitchen

Blitva sadrži proteine, vitamine A, C, E, K, kalcijum, kalijum, magnezijum, gvožđe i mnoge druge korisne elemente. Kelj takođe obiluje vitaminima, proteinima i mineralima. Zato bi trebalo češće da se nalaze na vašem meniju. Spoj ova dva povrća može biti fastastičnog ukusa ako dodate izblendiran iseckan hleb sa parmezanom i belim lukom. Toliko je ukusno, da će ovo jelo sa keljom i blitvom rado jesti i najmlađi ukućani. 

Sastojci:

  • 1 kg blitve
  • 1,5 kg kovrdžavog lisnatog kelja
  • 1 crni luk
  • 2 šolje vode
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1,5 kašičica timijana
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/4 kašičice bibera
  • 1 šolja pavlake za kuvanje
  • 1 prstohvat mlevenog muskatnog oraščića
  • Za preliv:
  • 2 čena belog luka
  • 3 šolje isečenog hleba
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 šolja parmezana
  • 1/4 kašičice soli
  • 1/4 kašičice bibera

Recept za jelo sa blitvom i keljom:

Počnite prvo sa pravljenjem preliva tako što ćete izblendirati beli luk i iseckan hleb. Dodajte i maslinovo ulje, pa ponovo sjedinite sastojke. Ubacite parmezan, so i biber, pa izblendirajte ponovo. Sa kelja uklonite stabljike, pa iseckajte zeleni deo. Uklonite središnje tvrde delove sa blitve, ali ih ovaj put ne bacajte, nego iseckajte i ubacite u blender. Zeleni deo blitve takođe iseckajte. U blender sa iseckanim stabljikama blitve ubacite i iseckan crni luk, pa blendirajte 20-30 sekundi. U šerpu dodajte vodu, ostavite da proključa, pa ubacite iseckan kelj. Smanjite temperaturu i poklopite šerpu, pa kuvajte još oko 5 minuta. Promešajte povremeno u međuvremenu, a kada listovi uvenu, dodajte i iseckanu blitvu. Kuvajte 3-4 minuta dok i blitva ne uvene, pa dobro procedite tečnost. Ostavite ih u cediljki da odstoje oko 10 minuta, pa istisnite višak tečnosti. U istu šerpu u kojoj ste kuvali zeleniš, dodajte izblendirane stabljike, maslinovo ulje, timijan, so i biber. Kuvajte 8-10 minuta na srednjoj temperaturi, odnosno dok tečnost ne ispari. Potom dodajte blitvu i kelj, promešajte, pa ubacite pavlaku za kuvanje i muskatni oraščić. Smesu rasporedite po posudi za pečenje, pa pospite prelivom od iseckanog hleba i parmezana. Pecite na 190°C oko 20-25 minuta. 

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Posna salata sa povrćem  Instagram/healthfitnessguide_

 Izvor: StvarUkusa