Tikvice su jedno od omiljenih povrća, a recepta za pripremu ima dosta. One mogu da se koristite i kada ste na dijeti jer skidaju masne naslage, ali tada ne smeju da se jedu pohovane, pržene... Donosimo vam recept za tikvice u bešamel sosu, doduše nisu dijetalne, ali su preukusne. Peku se u rerni 15 minuta, a toliko su sočne da ćete sipati tanjir više. Preko ide i topljeni sir koji je dodatni plus.
Sastojci:
2 tikvice
25 g putera
30 g brašna
300 ml mleka
1 veliki paradajz
80-100 g sira
Priprema:
Tikvice ogulite i isecite na kriške. Svaku krišku isecite na pola, pa ispržite na malo ulja. Vadite na ubrus da se ocede. U isti tiganj dodajte puter i kada se istopi sipajte brašno. Brzo mešajte da se sjedini i da ne ostanu grudvice, a posle minut sipajte mleko. Dobro promešajte i kuvajte par minuta. Vodite računa da brašno ne izgori. U vatrostalnu posudu sipajte malo bešamel sosa, pa poređajte tikvice. Preko premažite bešamel, pa poređajte paradajz isečen na kolutove, zatim opet bešamel i tikvice. Sve to premažite još jednim slojem bešamela i preko stavite 3 paradajza. Pospite rendanim sirom. Pecite u rerni na 200°C oko 15 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE