Palenta je tradicionalno italijansko jelo koje možete da služite i za doručak, ali i ručak. Sve zavisi od toga koje ćete joj namirnice dodati, a jedan od najstarijih recepta je za prženu palentu. Ako želite da napravite lagan, a ukusan ručak, onda vam predlažemo da isprobate recept za palentu sa sosom od pečuraka čuvenog italijanskog kuvara Đenara Kontalda.
- Sastojci:
- Za sos od pečurka:
- malo maslinovog ulja
- 2 deblje šnite slanine
- 1 šargarepa
- 1/2 crnog luka
- 1 štap celera
- 300-400 g pečuraka
- 200 ml paradajz sosa
- 200 ml bujona
- 1 ljuta papričica
- Za palentu:
- 1 l vode
- 250 g palente
- komad putera
Priprema:
Na malo zagrejanog ulja propržite secanu slaninu i šargarepu. Zatim dodajte sitno seckani crni luk i celer. Kada povrće omekša dodajte pečurke koje ste isekli na četvrtine. Nakon par minuta sipajte paradajz sos i posolite. Promešajte i sipajte bujon i dodajte celu ljutu papričicu. Zatim dodajte sekcane stabljike peršuna. Kuvajte još 30-35 minuta. Stavite vodu da proključa, pa otopite puter. Postepeno sipajte palentu i kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. U tanjir sipajte palentu, pospite rendanim parmezanom i preko sipajte sos od pečuraka i pospite parmezanom.
Izvor: Stvar ukusa