PIHTIJA -TRADICIONALNI SPECIJALITET U OBLIKU ŠUNKE: Izgledaju prelepo na slavskoj trpezi, a mogu i za sendviče

Pihtije su tradicionalno jelo koje se pravi od bujona i želatina, a po želji se dodaju meso, povrće ili riba. Uživajte!

Printscreen/YT/Wurst Circle

Savršena domaćica zna kako da spremi staro srpsko jelo - pihtije. One su obično neizostavne na slavskoj trpezi, a mi predlažemo da napravite i pihtije u obliku šunke. Ovo fantastično predjelo možete da stavite na hleb umesto šunke, a kombinacija sastojaka ga čini savršeno ukusnim. 

  • Sastojci:
  • 300 g pilećih prsa
  • 200 g kiselih krastavaca 
  • 200 g kiselih paprika
  • peršun po ukusu
  • Za bujon:
  • 700 ml vode
  • 300 ml suvog belog vina
  • 18 g soli
  • 1 kašičica bibera 
  • 1 kašičica slatke paprike 
  • 2 g bobica kleke
  • 1 lovorov list
  • sirće po ukusu
  • 150 g želatina

Priprema:
U šerpu sipajte vodu, belo vino, so, biber, slatku papriku, šećer, kleku, lovorov list i sirće po ukusu. Dodajte meso koje ste isekli na kockice. Kuvajte meso dok ne omekša, ali pazite da ne prekuvate, jer će tako biti suvo. Procedite supu, a u posudi pomešajte iseckano meso, krastavac, papriku i peršun. U bujon dodajte želatin i lepo razmutite, pa ostavite da nabubri nekih 10 minuta. Zatim otopite, pa u kesu za pečenje stavite povrće i meso i sipajte bujon sa želatinom. Oblikujte valjak, pa dobro zatvorite. Ostavite u frižideru nekih 24 sata. 

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

Pohovana šunka punjena sirom i pečurkama  instagram/cookistwow

Izvor: StvarUkusa