Paradajz čorba sa kostima se nekada stalno pripremala i bila je pravi specijalitet, ali danas su Srbi zaboravili na ovaj recept. Pravi se zaista jednostavno i na brzinu, a ova starinska beogradska paradajz čorba će vas oduševiti već na prvi zalogaj. Pripremite sastojke koji nisu skupi i iznenadite ukućane odličnim jelom. Umesto kostiju možete da koristite i krmenadle.
- Sastojci:
- 500 g svežih svinjskih kostiju (može i krmenadla)
- 1 crni luk
- 1 veza zeleni (paškanat, šargarepa, peršun)
- 5-6 zrna bibera
- 1 lovorov list
- 150 ml domaćeg paradajz sosa
- 1 šolja pirinča
- 1 kašika brašna
- 1 kašičica slatke mlevene paprike
Priprema:
U šerpi propržite rendani crni luk, pa dodajte kosti. Prelijte vodom i ostavite da se kuva. Ako je potrebno posle nekog vremena dodajte još vode. Zatim dodajte seckanu vezu zeleni, sem peršuna, začinite suvim začinom, biberom, lovorovim listom i sipajte paradajz sos. Kuvajte dok šargarepa ne omekša, a ako je previše kisela dodajte kašičicu šećera. Pomešajte mlevenu papriku i brašno sa vodom, tako da nema grudvica i sipajte u čorbu. Dodajte i pirinač, sipajte čašu vode i kuvajte još 10 minuta. Na kraju izvadite meso i dodajte seckani peršun.
Izvor: Stvar ukusa