Paradajz čorba mnogima je jedno od omiljenih predjela. Popularna je širom sveta, a može se spremati i u hladnoj varijanti, kao gaspaćo. Predlažemo i paradajz čorbu sa cveklom spremljenu na indijski način. Krčka se u brojnim aromatičnim začinima poput kardamoma i kumina. Neverovatno je kremasta i vrlo bogatog ukusa!
Sastojci:
- 3 kašike ulja
- 1 kašika putera
- 2 kašike paradajz sosa
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice mlevenog bibera
- 1/2 iseckanog crnog luka
- 5 čenova belog luka
- 1 lovorov list
- 5 paradajza
- 1/2 šargarepe
- 3 šolje vode
- 1/2 kašičice bibera u zrnu
- 1 kašičica začinske ljute paprike
- nekoliko zrna kardamoma (začin)
- malo iseckanog korena đumbira
- 1 čili papričicu
- 4 parčića cvekle
- 1/2 kašičice kumina u prahu
- 1/2 kašičice korijandera u prahu
- 2 stabljike korijandera
Recept za paradajz čorbu sa cveklom:
U duboki tiganj dodajte ulje, lovorov list, kardamom i biberu zrnu, pa promešajte. Dodajte čenove belog luka, iseckan koren đumbira, prepolovljenu čili papričicu i iseckan crni luk. Promešajte začine, dodajte šargarepu, cveklu, pa dobro promešajte. Ubacite iseckan paradajz i začinsku ljutu papričicu. Dobro sjedinite sastojke za paradajz čorbu, pa uspite vodu. Dodajte korijander, pa ponovo promešajte. Prekrijte šerpu i ostavite da paradajz čorba ključa 20 minuta. Procedite čorbu, a povrće i začine izblendirajte. Kroz cediljku ubacite u proceđenu paradajz čorbu izblendirano povrće i začine. Ubacite puter, paradajz sos, dobro promešajte, pa pustite da proključa na laganijoj temperaturi.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa