KOLIKO SE STAVLJA SIRĆETA, A KOLIKO VODE U ZIMNICU: Trik iskusnih kuvarica uz koji ćete brzo ukiseliti svako povrće

Gotovo da nema povrća koje se ne može kiseliti, pa je ukiseljeno povrće prava poslastica za svaku dobru zimnicu.

Koliko se stavlja sirćeta u zimnicu.jpg
Foto: Printscreen/Youtube/Flavor Addiction

Bliži se jesen i domaćice uveliko razmišljaju o pripremi zimnice. Ovaj period godine idealan je za domaću zimnicu od voća i povrća bilo ukiseljenog, kuvanog, pečenog ili pasiranog. Iako sada sve teglice mogu da se kupe u supermarketima i pijacama, ipak domaćice u Srbiji vole same da naprave specijalitete za zimu po tradicionalnim receptima, koji se prenose s kolena na koleno.

Međutim, kada prvi put pravite zimnicu verovatno se pitate koliko je potrebno staviti vode, a koliko sirćeta. Ako se odlučite da kiselite povrće za na primer mešanu salatu, ono što vam je potrebno je sirće, voda, so, biber, šećer i naravno povrće po izboru. U mešanu salatu možete staviti karfiol, šargarepu, paprike i krastavce. Povrće dobro operite i isecite na komade, u šerpu dodajte sirće, so, biber, šećer i vodu. Odnos vode i sirćeta za zimnicu je 4:1 (na 4 litra vode ide 1 litar sirćeta), a ostali začini idu po želji. Nakon sečenja željeno povrće stavite u tegle i prelijte vrućim prelivom. Kada se ohladi stavite u frižider i nakon 24h je spremno za jelo.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE