Nekada se znalo da kada idete u goste domaćica vam s vrata obavezno nudi slatko. Ovo je tradicionalni srpski slatkiš, a tegle sa različitim ukusima su se uvek nalazile u špajzu. Uz šoljicu kafe nije bilo bolje poslastice, a kako priprema nije komplikovana, mi vam predlažemo da napravite slatko od najpoznatije srpske voćke, a to je šljiva. Nema konzervansa, pa je zbog toga neophodno da ga pasterizujete, kako bi slatko duže trajalo. Takođe, još jedna napomena, a to je da ako koristite cele šljive, neophodno je da ih prethodno probušite iglom na par mesta da ne puknu tokom pasterizacije.
- Sastojci:
- 4 kg šljiva
- 4 l vode
- 400 g šećera
- 1 ravna kašičica cimeta
- karanfilić
Priprema:
Šljive operite osušite i izvadite koštice. Isecite ih po želji, pa ostavite sa strane. U šerpu sipajte vodu, pa dodajte šećer i kada se otopi dodajte šljive. Smanjite temepraturu, dodajte cimet i karanfilić, kao i vanilin šećer, pa kuvajte još 5 minuta. Velikom kašikom sa rupama izvadite šljive i poređajte u sterilisane tegle. Kada napunite pola tegle stavite mrežicu preko, pa sipajte sok u kojem su se šljive kuvale. Umotajte tegle u krpe i poređajte u veliku šerpu (ali pazite da se ne dodiruju). Sipajte vodu u posudu i kuvajte ih na srednjoj vatri dok voda ne krene da ključa. Nakon toga smanjite vatru i kuvajte još 15-20 minuta. Nakon toga isključite šporet i ostavite da se tegle u potpunosti ohlade, pa obrišite i čuvajte na tamnom mestu.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa