KAKO SE PRAVI GRANOLA: Domaći hrskavi musli koji je zdraviji od kupovnog

Domaću granolu možete da jedete za doručak umesto kupovnog muslija.

Shutterstock

Ako za doručak često jedete musli, mi vam predlažemo da napravite granolu. Ovaj hrskavi musli čiji su glavni sastojak ovsene pahuljice mnogi vole, a kako je kupovni prepun dodatih šećera, bolje napravite sami. Lako je i brzo, a sastojke možete da kombinujete po želji. U nastavku teksta mi vam dajemo osnovni recept za granolu koji možete da prilagođavate vašem ukusu. Možete da je služite sa mlekom ili jogurtom, a granolu možete da jedete i kao grickalicu. 

  • Sastojci:
  • 800 g ovsenih pahuljica
  • 200 g orašastih plodova i semenki 
  • 1 kašika cimeta 
  • 100 g suvog voća (po želji)
  • 200 g kokosovog brašna
  • prstohvat soli
  • 50 ml maslinovog ulja 
  • 1,5 kašičica ekstrakta vanile
  • 50 g meda

Priprema:
U jednoj posudi pomešajte ovsene pahuljice, kokosovo brašno, seckane orašaste plodove i semenke. U drugoj posudi pomešajte maslinovo ulje, med, vanilu, so i cimet, pa promešajte. U posudu sa ovsenim dodajte smesu sa uljem i medom, pa dobro sjedinite. Sipajte dobijenu smesu na pleh obložen pek papirom. Lepo rasporedite i pecite u zagrejanoj rerni na 150°C oko pola sata. Izvadite iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi, zatim rukama usitnite, pa dodajte seckano suvo voće po izboru. Lepo promešajte. 

Izvor: Stvar ukusa