Zamislite sebe kako stojite u maloj, ali pažljivo uređenoj kuhinji, gde svaka stvar ima svoje mesto i svaki pokret je isplaniran tako da vam olakša svakodnevno kuvanje.
Prvo što treba da uradite jeste da precizno izmerite prostor – dužinu, širinu i visinu prostorije, ali i da vodite računa o mestu gde su vrata, prozori i priključci za struju i vodu. Ove dimenzije će vam biti osnova za planiranje rasporeda elemenata u kuhinji.
U garsonjerama, radni trougao koji čine frižider, sudopera i ugradna ploča mora biti pažljivo osmišljen kako bi se maksimalno iskoristilo svaki centimetar. Često se u ovakvim prostorima koristi linijski raspored gde su svi elementi poređani duž jednog zida, dok mali L-oblik može dati malo više prostora za rad i skladištenje ako prostor dozvoljava.
Kod izbora materijala i kuhinjskih uređaja, savetuje se da se opredelite za multifunkcionalne uređaje koji štede prostor, kao što su kombinovane rerne i ploče za kuvanjeili manje mašine za sudove. Takođe, izaberite materijale za ormare koji su otporni na vlagu i lako se čiste, a ormariće dizajnirajte do plafona da iskoristite maksimalno visinu prostorije.
Skladištenje je ključ dobrog plana – vertikalni elementi poput visokih ormarićai zidnih polica mogu značajno povećati prostor za odlaganje. Za male stanove korisno je uklopiti i praktične dodatke kao što su preklopni stolovi ili mali šankovi koji služe za ručavanje, ali i kao dodatna radna površina. Ključno pravilo je da radne površinebudu raščišćene, bilo kakvi detalji će ovde predstavljati višak.
Ne smete zanemariti ni osvetljenje – dobar raspored svetla na radnim površinama, na primer LED trake ispod gornjih ormarića, čine rad u kuhinji ugodnijim i manje zamornim za oči. Svetlije boje zidova i sjajni elementi vizuelno će proširiti prostor čineći ga svetlijim i prijatnijim.
BONUS VIDEO: