Torta kraljice Viktorije je omiljena poslastica Kamile Parker, žene nekadašnjeg princa, a sada kralja Čarlsa. Kamila je podelila svoj recept za čuvenu britansku poslasticu koja se pravi od mekanog biskvita i fila po želji. Toliko je jednostavno, a po želji možete da dodajete i voće. Isprobajte i vi ovaj lagani kolač koji je odličan uz čaj.
Sastojci:
Za koru:
110 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
110 g margarina ili putera
110 g šećera u prahu
2 jajeta
2-3 kapi ekstrakta vanile
Za fil:
šećer u prahu
džem (može nutela, vanila krem...)
voće po želji
Priprema:
Pomešajte prosejano brašno i prašak za pecivo, a zatim dodajte omekšali puter, šećer u prahu, jaja i vanilu. Lepo umutite da dobijete glatku smesu. Ako smesa ne sklizne sa varjače, dodajte 1-2 kašičice tople vode i ponovo umutite smesu. Smesu podelite na 2 jednaka dela, pa sipajte u kalup koji ste nauljili i obložili pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 170°C oko 30 minuta. Ostavite u kalupu da se ohladi kora 30 sekundi, pa izvadite na rešektu. Sipajte i drugu polovinu smese i ponovite postupak. Pek papir sklonite tek kada se kore ohlade. Na jednu koru namažite džem ili neki fil po izboru, pa poređajte sveže voće ako želite i onda stavite drugu koru. Pospite šećerom u prahu.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE