Savršeno meke i preukusne mame da uzmete još jednu više.

Sastojci:

  • 600g brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 3 kašike šećera
  • 1 kašičica soli
  • 3,5 dl mlakog mleka
  • 1 jaje
  • 50 g istopljenog maslaca ili ulja

Fil:

  • Džem koji volite

Za premazivanje

  • 1 žumance
  • 1 dl vode

Način pripreme:

U mlakom mleku sa malo pripremljenog šećera promešati kvasac i ostaviti na toplom mestu da se aktivira.

U veću posudu za mešanje staviti brašno, šećer i so pa dadati jaje i mleko sa aktiviranim kvascem.

Dobro zamesiti elastično testo i ostaviti da raste na toplom mestu prekriveno prijanajućom folijom oko 1h.

Nakon toga na obrašnjavljenoj radnoj površini lagano premesiti testo i podeliti na jufke (lopte) veličine većeg oraha.

Svaku kufku istanjiti rukama ili oklagijom na debljinu od oko 2-3mm, premazati džemom i urolati.

Dobijenu rolnicu malo rukama pritisnuti sa krajeva da se dobije deblji valjak i ređati u pleh obložen papirom za pečenje tako da stoji uspravno.

Kada nafilujete sve rolnice premažite ih žumancetom umućenim sa vodom i ostavite da odstoje na toplom mestu oko 30 min.

Peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 20-30 minuta, odnosno dok ne dobiju lepu, rumenu boju.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: detinjarije.com