Za pripremu ovog kolača vam nije neophodan čak ni mikser!
Svima nam se ponekad desi da se gosti najave iznenada, pa gotovo u panici smišljamo čime da ih poslužimo. Evo idealnog recepta za te prilike "kad zagusti", pa morate da žurite - treba vam oko pola sata da ga pripremite.
Sastojci:
- 250 grama putera
- ¾ šolje šećera u prahu
- Dve šolje brašna
Priprema:
U posudu stavite puter i mutite "mućkalicom", pa dodajte šećer i dobro izmešajte. Dodajte otprilike polovinu šećera, mešajte, pa dodajte drugu polovinu i izmešajte – sipanjem šećera iz dva puta će se smesa bolje sjediniti. Smesa bi trebalo da izgleda poput mokrog peska.
Rukama testo oblikujte u loptu, a zatim ga stavite u pleh, na koji ćete prethodno staviti papir za pečenje. Polako pritiskajte testo rukama, kako biste ga ravnomerno rasporedili u plehu, a zatim možete čašom da pređete preko, kako bi površina bila glatka i ravna. Nemojte previše da pritiskate jer će se testo sabiti i kolači će biti tvrdi.
Pecite kolač oko 20 minuta na 160 stepeni Celzijusovih, pa izvadite pleh iz rerne i isecite kolač na željeni oblik i veličinu. Vratite u rernu i pecite još oko osam do deset minuta ili dok površina ne dobije zlatnu boju.
Isključite rernu, otvorite je i ostavite kolač da se hladi u rerni najmanje sat vremena. Taj "zaostatak" toplote u rerni će dovršiti pečenje.
Po želji možete da pospete šećer u prahu, kokos, da narendate čokoladu...
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
Izvor: mondo.rs
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus