Kad čujemo šnenokle svi se setimo Milene Dravić u seriji Metla bez drške kako nudi svu decu ovim divnim dezertom.

Recept za šnenokle ili šne-nokle ne postoji ni u jednoj od naših porodičnih kuvara, kao što ne postoji ni recept za sutlijaš ili palačinke jer svi držite recepte za ove slatkiše u glavi.

Šnenokle su tipična dečja poslastica. Ukus im je jednostavan i blag. Nokle su vazdušaste, pa deca imaju utisak kao da jedu slatke oblačiće s kremom od vanile. Najlepše od svega, mogu se napraviti od sastojaka koje uvek imate kod kuće, za manje od pola sata.

Sastojci:

- litar mleka

- 4 jajeta

- 6 kašika šećera

- 2 kesice vanilin šećera

- 2 pune kašike brašna

Priprema:

Odvojiti žumanca od belanaca. Sipati mleko u šerpu sa debelim dnom i uključiti ringlu na srednju jačinu.

Dok se mleko greje, veoma čvrsto umutiti belanca. Koristiti prvo malu brzinu na mikseru, pa tek onda bržu, da belanca "ne spadnu". Taman dok mleko počne da struji, belanca će biti umućena. Smanjiti jačinu ringle na najmanje i u mleko koje struji supenom kašikom ubacivati knedle od ulupanih belanaca. Kad počnu da narastaju, okrenuti ih da se skuvaju i sa druge strane.

Gotove knedle rešetkastom kašikom vaditi iz šerpe i ređati u posudu iz koje ćete služiti. Mleko skloniti sa vatre. Žumancima dodati šećer i vanilin šećer pa dobro umutiti, dok ne pobele i počnu da penušaju. Dodati dve krcate kašike brašna i prvo ih lagano umešati varjačom, pa tek onda mikserom.

U dobijenu smesu uliti kutlaču-dve toplog mleka pa promešati varjačom dok se ne sjedini. Mleko vratiti na ringlu, uključiti na tiho, pa uz neprestano mešanje lagano ulivati umućena žumanca. Nastaviti sa mešanjem sve dok se ne dobije željena gustina. Čim krem bude gotov, preliti njime poređane knedle i ostaviti da se dobro ohladi.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu  

Izvor: Gastrovodič.rs