Ukoliko volite lava kolač, volećete i ovaj.
Testo:
- 200g crne čokolade
- 150g putera
- 200g šećera
- 4 jaja
- 2 kašike brašna
- 1 kašika ruma ili arome ruma (može i bez ali savetujem da se stavi, preeedivan šmek daje)
- prstohvat soli
Preliv:
- 75ml slatke pavlake
- 20g putera
- 100g crne čokolade
- 1 kašika kisele pavlake
- 50g šećera
- 50ml vode
Priprema:
1. U šerpici ili na vođenoj pari istopiti čokoladu sa puterom.
2. Jaja odvojiti.
3. Žumanca, 100g šećera, brašno i rum dodati u istopljenu čoko smesu i lepo sjediniti.
4. Belanca i so umutiti u čvrst sneg i pri tome dodavati ostatak šećera.
5. Smesu od belanaca polako umešati u čoko smesu.
6. Smesu rasporediti u kalupu prečnika 20-24cm obloženim pek papirom i peći na 160 stepeni oko 30 minuta.
7. Kolač nakon pečenja ostaviti u kalupu dok se ne ohladi u potpunosti.
8. Nakon toga napraviti preliv, u šerpici istopiti, čokoladu, puter i slatku pavlaku. U drugoj šerpi kuvati šećer sa vodom dok ne proključa.
9. Spojiti sad obe stvari, dodati kiselu pavlaku i rasporediti preliv preko kolača.
10. Kolač sad treba da se ohladi i stegne u potpunosti, 2h najmanje, nakon toga je spreman za jelo i uživanje.
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem
Tri vrste oblandi od jedne smese