Bilo da vam je potreban sirup za umirenje kašlja ili izbacivanje sekreta, za vas smo pripremili domaće recepte.
Recept broj 1
Potrebno:
1 limun (može i mandarina ili pomorandža)
med
maslinovo ulje (ili suncokretovo)
Priprema:
Iscedite ceo limun i izmerite koliko kašičica limunovog soka ste dobili. Koliko kašičica soka ste dobili, toliko stavite kašičica meda i maslinovog ulja. Dobro izmešajte da dobijete čvrstu masu. Sipajte u neku teglicu, dobro zatvorite i čuvajte u frižideru. Pre upotrebe dobro promućkajte.
Pogledajte i Ruski prirodni lek protiv upale grla
Poznato je da je limun pun vitamina C, med deluje antibakterijski, a ulje stvara zaštitu (filc) u grlu koji sprečava nadraživanje grla na kašalj, pa samim tim smanjuje napade kašlja i umiruje kašalj. Pošto je 100 % prirodan možete ga uzimati u toku dana koliko god želite.
Recept broj 2
Kod suvog ili zrelog kašlja, za umirenje.
Potrebno:
sirup protiv kašlja
200 g šećera
300 ml vode
6 lovorovih listića
7 prstohvata žalfije
1 kašika belog sleza
1 kašika kamilice
2 cm svežeg korena đumbira
1 šipka cimeta
Pogledajte i Domaći preparat koji leči upaljeno grlo za 4 sata
Priprema:
Otopite šećer na niskoj temperaturi da dobije braonkastu boju. Dodajte vodu i mešajte dok se šećer potpuno ne istopi. Đumbir ogulite i dodajte ostale sastojke. Pustite da sve vri oko tri minuta. Sklonite sa vatre i ocedite kad se ohladi kako biste dobili gust sirup. Sipajte ga u staklenu teglicu i držite u frižideru.
Preporučuje se da odrasli konzumiraju ovaj sirup po jednu supenu kašiku nekoliko puta dnevno, a deca po jednu kafenu kašičicu nekoliko puta dnevno.
Recept broj 3
Potrebno:
1/2 l piva
150 g šećera
Priprema:
Šećer staviti u šerpu i istopiti ga na tihoj vatri, pa kad šećer dobije karamel boju sipati pivo i kuvati na tihoj vatri dok god se ne dobije gusti sirup. Može se dodati nekolika lista domaće nane (kuvati oko sat vremena).
Sirup ohladiti i sipati u teglicu i piti 3 x dnevno po 1 kašiku.
Pogledajte i Sirup protiv bolova u grlu i kašlja
Recept broj 4
Čaj od crnog luka za iskašljavanje tj. izbacivanje produktivnog kašlja
Ima vrlo prijatan miris, iako se pravi od crnog luka.
Sastojci:
1 srednja glavica crnog ili crvenog luka sa ljuskom
2 supene kašike šećera od trske. Umesto šećera trske može da se koristi i obična beli šećer, mada je šećer od trske bogatiji mineralima.
Staviti dve kašike šećer da se lagano tope. Očistiti luk tako što ćete samo skinuti oba vrha i sačuvati što više ljuske, pa ga preseći na pola.
Kad se šećer otopio varjaču postavite tako da dodiruje šećer i u momentu kad sipate vodu odignite malo varjaču i tako voda neće prskati na sve strane. Odmah ubacite luk i pustite da voda provri. Pustite da vri 3 -4 minuta. Ostavite ga 10 – 15 minuta da se prohladi. Sipati u šolje i dodati med, jer će se samo u prohlađenom čaju sačuvati svi korisni elementi meda.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: opanak.net
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom